Sreda 16.08.2017.
00:30
telegraf.rs, Vestionline

Ovaj vitamin može da pomogne u sprečavanju pobačaja

pixabay.com
Trudnice su bezbedne uz vitamine i pravilnu negu

- Nakon 12 godina istraživanja, naš tim je takođe otkrio da se ovaj nedostatak može izlečiti, a spontani pobačaji sprečiti uzimanjem običnog vitamina. Za ovo istraživanje korišćene su ženke miševa koje su imale pobačaj ili su mladunci rođeni sa teškim defektom. Nakon uvođenja B3 vitamina u ishranu, nije više bilo pobačaja i urođenog defekta, mladunci su rođeni potpuno zdravi - izjavila je autorka studije sprovedene na ovu temu, profesorka Sali Dunvudi iz Instituta za istraživanje Viktor Čang u Australiji.

Australijski ministar zdravlja Greg Hunt pozdravio je studiju kao "istorijski medicinski proboj".

Ovo je neverovatna vest, imajući u vidu da svaka četvrta žena doživi spontani pobačaj i da u svetu trenutno postoji 7,9 miliona novorođenih beba sa anomalijama.

Sledeći korak, na kome se radi je test koji meri nivoe NAD (nikotinamid adenin dinukleotid -koenzima prisutnog u svim živim ćelijama) kod žena kako bi identifikovali osobe koje su u povećanom riziku da rode bebu sa nekom anomalijom.

Takve žene bi tada mogle dobiti suplemente vitamina B3.

Vitamin B3 ili niacin nalazi se u: grašaku, zelenom povrću, nemasnom mesu, ribi, živinskom mesu, mleku i mlečnim proizvodima, neprerađenim žitaricama, pivskom kvasacu, kikirikiju, orasima, koštunjavim plodovima i tunjevini.

Preporučena doza za trudnice i doilje je 15 - 18 mgd ekvivalenata niacina.

2024 © - Vesti online