Utorak 15.08.2017.
00:20
D. Dekić - Vesti

Političari i tajkuni jači od zakona (2): U raljama ucene i korupcije

N. Đurović
Razrešenje sudije: Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam

Narko-bos Darko Šarić neće odgovarati za jedno od tri krivična dela za koje se tereti, odnosno za dobijanje hrvatskog pasoša na osnovu lažnih dokumenata, jer posle decenije, postupak je zastareo. 

Javnost, međutim, nikada nije saznala imena sudija i tužilaca u pomenutim postupcima, niti da li su oni odgovorni za zastarevanje. JUKOM prati neka od suđenja kako bi zainteresovao javnost za tok koji sledi posle hapšenja. Od onih gde je neko unapred osuđen u medijima do postupaka koji zastarevaju zbog odugovlačenja.

Milan Antonijević kaže da sudije moraju da budu zaštićene od pritisaka sa strane. Međutim, ukoliko se utvrdi da su krivci za zastarevanje, moraju da snose odgovornost, a sankcije treba da budu i oštrije.

Da sankcije treba da postoje i za sud i za tužilaštvo ako neaktivnošću dovedu do zastarelosti procesa, slaže se stručnjak za ustavno pravo Bogoljub Milosavljević. Kao najčešći razlog za zastarevanje on vidi politički motiv, a tužioce kao najveći problem.

- Primetno je da je Tužilaštvo češće krivac za to razvlačenje postupaka i da imamo situacije da zbog dužine rada na istražnim radnjama postupak zastari i pre podizanja optužnice - kaže on za "Vesti" i takođe se zalaže za disciplinske postupke zbog takvog ponašanja.

Upitan šta je najčešći razlog ovakvog delovanja u pravosuđu, ovaj stručnjak odgovara da ima svega od pomenutih političkih pritisaka i straha nosilaca pravosudnih funkcija, do korumpiranih sudija i tužilaca.

- Ministarstvo pravde mora da reaguje na sve devijantne pojave, jer to što je pravosuđe treća nezavisna grana vlasti ne znači da niko ne treba da joj se umeša i kad ne radi. Tužioci i sudije ne smeju da budu iznad i izvan zakona. Mora da postoji mehanizam kojim bi bili naterani da u propisanim rokovima za dela, odrade - kaže Milosavljević.

SUTRA - Političari i tajkuni jači od zakona (3): Pravda u režiji nedodirljivih

2024 © - Vesti online