Ponedeljak 14.08.2017.
09:00
Vestionline, Tanjug

Evo kako je "Gvozdena lejdi" profitirala na ratovima

EPA/Wolfgang Eilmes
Margaret Tačer i Helmut Kol

Tajni dokumenti koje je objavila Nacionalna Arhiva Britanije otkrivaju kako su uoči izbijanja zalivskog rata 1990. godine, ministri i državni službenici žurili da osiguraju da britanski proizvođači oružja mogu da iskoriste predviđeni porast za potražnjom vojnog naoružanja.

Kako prenosi "Gardijan", dokumenta uključuju poverljive izveštaje Alana Klarka, tadašnjeg ministra u odeljenju za nabavke, odbranu i trgovinu, koje je slao Tačerovoj, dok je obilazio Zalivske zemlje uoči rata.

U pismu oznacenom kao "tajna", napisanom 19. avgusta 1990. godine, nekoliko dana nakon što su snage Sadama Huseina napale Kuvajt, Klark je napisao privatni izveštaj Margaret Tačer, u kojem je opisao očekivan odgovor SAD i njenih saveznika kao "jedinstvenu priliku" za organizaciju za odbrambene izvozne usluge, piše Gardijan.

Najnoviji godišnji izveštaji iz pokazuju da je Velika Britanija dobila prošle godine ugovor vredan šest milijardi funti, što je devet odsto svetskog tržišta, a polovina ukupne prodaje je namenjena Bliskom istoku.

Tokom 10 godina, izveštaj rangira Veliku Britaniju kao drugog najveceg prodavca oružja u svetu, iza Amerike, piše "Gardijan".
 

2021 © - Vesti online