Četvrtak 08.07.2010.
21:16
Tanjug

Tuča poslanika u tajvanskom parlamentu

Ne zna se ko pije, a ko plaća

Oko desetak opozicionih poslanika spremnih da blokiraju brzo odobrenje Okvirnog sporazuma o ekonomskoj saradnji (ECFA) potpisanog prošle sedmice, sukobilo se sa grupom poslanika vladajuće Nacionalističke stranke oko kontrole nad govornicom samo nekoliko minuta po otvaranju sednice.


Poslanici su se gađali predmetima, polivali vodom i šutirali, preneo je Rojters.


Dvojica poslanika sa dve suprotstavljene strane, od kojih je jedan pao sa govornice, prebačeni su u bolnicu, a predsednik parlamenta prekinuo je sednicu do petka.
Tajvanski parlament, u kome većinu čine nacionalisti, naklonjeni Kini, trebalo bi da odobri trgovinski sporazum najkasnije do avgusta.


Nacionalisti žele da sporazum bude razmatran kao celina, dok opoziciona Demokratska napredna stranka želi razmatranje svake pojedinačne stavke.


U tajvanskom parlamentu fizički obračuni su česta pojava, a poslanici, čije sednice prenosi televizija, na ovaj način žele pred narodom da pokažu koliko se snažno zalažu pitanja od javnog značaja, ocenio je Rojters.


Protivnici trgovinskog sporazuma sa Kinom smatraju da će ukidanje carina na uvoz oko 800 proizvoda naneti štetu malim preduzetnicima u Tajvanu, pošto će tržište biti preplavljeno kineskom robom.


Tajvan i Kina razdvojeni su 1949. godine, nakon građanskog rata, ali Peking i dalje smatra to ostrvo svojom teritorijom.

Zanimljivo je da je i danas, u kraljevačkom parlamentu, došlo do incidenta između dvojice poslanika, ali sa neuporedivo manjim posledicama...(pročitajte više).

2024 © - Vesti online