Nedelja 13.08.2017.
14:25
O. Đoković - Vesti

Srpska deca s Kosova uživaju u Tivtu: Iz enklave stigli u raj

Solidarite Kosovo
Mališani uživaju u mori i slobodi: Arno Gujon (treći sleva) sa drugarima

Odmah po dolasku, potrčali su do obale: prvo da probaju kako je i koliko slano more, uskočili su u plićak, rashlađivali se, jedni druge gurkali, neki su plivali, loptu bacali. Svima kapa na glavi, koju su dobili na poklon, obavezna je bila i krema da ne izgore na jakom suncu. Orilo se od graje, radost se razlevala. A njihov prvi iskreni komentar glasio je:

- Ovo je pravi raj.

Molitva u Ostrogu

Solidarnost Kosovo šesti put zaredom omogućava deci iz najsiromašnijih porodica iz srpskih enklava s Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova i Metohije, da dožive svoje prvo more, tokom ekskurzije upoznaju obližnja ostrva, obiđu manastir Ostrog u kojem će se, sigurno, svako od njih pomoliti za svoju skrivenu želju.

I dok su uživala nisu srpska deca s Kosmeta znala da im je obećano letovanje visilo o koncu, nisu ih o tome obaveštavali članovi Udruženja Solidarnost Kosovo, kako decu da razočaraju. Nekoliko dana pred zakazan put uputili su apel i gle čuda: brzo je na račun, putem interneta, stiglo 8. 445 evra.

- Na startu je bilo zapelo, jedva se nakupilo 3.000 evra, a posle poziva dobrim ljudima koji su objavile i "Vesti", oglasilo se 116 darodavaca. E, naše sreće! Da bismo krenuli u tradicionalnu akciju dovođenja mališana na Jadran, za osnovne troškove trebalo nam je 8.000 evra. Evo, naša želja je ostvarena i premašena za pet odsto. Biće novca i za picu, sokiće i sladolede - u slatkoj euforiji saopštava Arno Gujon, čelnik Solidarnosti, inicijator, glavni organizator i realizator svih dobročiniteljskih akcija posvećenih srpskom Kosovu.

"Draga madam, dragi mesje", tako svoje pismo zahvalnosti svima koji su dali donaciju počinje Arno, Francuz sa srpskim državljanstvom.

Saopštava da su posle deset sati vožnje autobusom, deca iz srpskih enklava stigla u Crnu Goru, u Tivat.

"Tihi su i stidljivi, većina među njima se srela prvi put, ali ih je duga vožnja otkravila. Oči im svetlucaju, osmeh ne silazi s lica. Nikad dosad nisu videli more, nikad napustili enklavu koja im koliko-toliko daje sigurnost, ali i uskraćuje slobodu kretanja. Ovde, s nama, ta deca su se oslobodila svakodnevnog straha i uveren sam da će ova osmodnevna avantura za sve njih biti doživotna uspomena", napisao je Arno.

Osmeh najlepša nagrada

"Za sve nas koji smo radili na organizaciji letovanja dece, najlepša nagrada je pogled na njih i njihov osmeh.

Vama, dobri, plemeniti, velikodušni ljudi, vama koji ste osetljivi na decu, volite ih i koje je dirnula sudbina ovih nevinih mališana, neizmerno hvala!

Ovo je vaš uspeh", tako svoje pismo upućeno darodavcima zaključuje humanitarac Arno.






 

2024 © - Vesti online