Nedelja 13.08.2017.
14:58
B. Đokić - Vesti

Sindikalci najavljuju nastavak borbe: Na jesen novi protesti

V. Sekulić
Sledi repriza: Protesti zbog rušenja u Savamali

Seriju protesta za prava radnika i protiv državne samovolje započeli su policijski i Vojni sindikat Srbije i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd. Policijski i vojni sindikati se bore za veća prava zaposlenih u bezbednosnim i javnim službama, protiv korupcije i postavljanja kadrova sa sumnjivim biografijama na ključne pozicije u policiji i vojsci, dok je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd okupila desetine hiljada građana u protestu protiv samovolje vlasti, koja se najbolje videla u slučaju noćnog rušenja u beogradskoj Savamaloj.

Na pitanje da li će nastaviti protest, Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, kratko za "Vesti "odgovara:

- Naravno da hoće.

Kako dodaje, cilj i vojske i policije jesu bolji uslovi života i rada za sve pripadnike Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, preko čega se prelama i poboljšanje situacije u ostalim javnim sektorima i državi Srbiji u celini. Jer bez efikasne policije i vojske, odnosno smanjenja korupcije, ni Srbiji ne može da bude bolje.

- Naš cilj su bolji radni i životni uslovi za pripadnike vojske, kao i njeno jačanje. Samo zadovoljan vojnik je efikasan vojnik. Rešenja je mnogo i zakoni daju mogućnosti da se do tog cilja dođe. Međutim, problem je u tome što aktuelna vlast ne poštuje sopstvene zakone, a sve na štetu građana i njenih vitalnih institucija kakve su vojska i policija. Zato ćemo nastaviti koordinirane zajedničke akcije, sve dok ne nateramo vlast da poštuje volju građana i zakone države Srbije - kaže Antić za "Vesti".

Sledeći korak su izbori

Članovi inicijative Ne da(vi)mo Beograd, koja je u prethodne dve godine organizovala neke od najmasovnijih protesta protiv Aleksandra Vučića, najavili su ulazak u političku trku. Kako je izjavio Radomir Lazović iz ove organizacije, Inicijativa očekuje ulazak u gradsku skupštinu Beograda.
- Izaći ćemo na izbore u Beogradu sledeće godine. Veliki smo optimisti uoči izbora i očekujemo da Inicijativa osvoji odbornička mesta - izjavio je Lazović za medije.

2024 © - Vesti online