Četvrtak 08.07.2010.
19:12
Tanjug

Evropski parlament ustupa finansijske podatke Amerima

Evropska centralna banka



Parlament je pre četiri meseca odbacio ovaj sporazum u tadašnjoj formi, jer je zahtevao dodatne bezbednosne garancije za evropske građane, a nova verzija, nazvana SWIFT II, usvojena je sa 484 glasa za, 109 protiv i 12 uzdržanih.


Sporazum će stupiti na snagu 1. avgusta ove godine.


Novi sporazum predviđa da SAD nemaju uvid u finansijske transakcije koje se obavljaju među državama članicama, nego samo one sa državama izvan Unije.


SWIFT II predviđa i uspostavljanje evropskog ekvivalenta američkom "Programu za praćenje finansiranja terorizma" koji će, kada bude postao funkcionalan za 12 meseci, pročišćavati informacije i analizirati ih, tako da će Vašingtonu biti slate isključivo informacije o pojedinim terorističkim tragovima.


Još jedna inovacija u novom sporazumu jeste to što se evropska agencija za borbu protiv kriminala Europol ovlašćuje da blokira slanje podataka u SAD u slučaju da američki zahtev nije opravdan borbom protiv terorizma.

Ukidanje kasetnih bombi

 

Evropski parlamentarci usvojili su i rezoluciju kojom se od evropskih vlada traži da u potpunosti podrže i ratifikuju međunarodnu Konvenciju o kasetnoj municiji, koja se smatra posebno smrtonosnom za civile.


Poslanici su pozdravili stupanje na snagu Konvencije kojom se zabranjuje upotreba ovog oružja 1. avgusta ove godine, ali su istakli da je još nisu potpisale i ratifikovale sve članice evropskog bloka.


Od Estonije, Finske, Grčke, Letonije, Poljske, Rumunije, Slovačke traži se da Konvenciju potpišu pre kraja godine, dok se od Bugarske, Kipra, Češke, Mađarske, Italije, Litvanije, Holandije, Portugala i Švedske traži da je ratifikuju.


Poslanici su zatražili da zabrana upotrebe kasetne municije postane uslov u sporazumima sa trećim državama, kao što je to sada već slučaj sa Sporazumom o neširenju oružja za masovno uništavanje.


Da prava Evropljana ne budu ugrožena paziće i specijalni izaslanik u SAD kojeg će imenovati Evropska komisija i Parlament i koji će imati ovlašćenje da zatraži objašnjenje od američkih vlasti zbog čega im je određena informacija potrebna pre nego što im je ustupi i blokira zahteve koje smatra nelegitimnim.


Ovaj sporazum ima ograničeno trajanje od pet godina i posle tog roka biće obnovljiv na po godinu dana, a SAD i EU proceniće funkcionisanje ovog sporazuma šest meseci nakon njegovog stupanja na snagu.

2024 © - Vesti online