Subota 12.08.2017.
15:20
Vestionline, Tanjug

Džonson poslao poruku Severnoj Koreji

EPA/Facundo Arrizabalaga
Severna Koreja izazvala problem i mora da ga reši: Boris Džonson

Džonson je naveo da je međunarodna zajednica okvir koji će osigurati da Severna Koreja zaustavi svoje agresivne akte, preneo je AFP.

On je istakao da Britanija radi sa SAD i drugim svojim partnerima u regionu kako bi kriza bila okončana diplomatskim putem.

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je ranije danas predsednika SAD Donalda Trampa da izbegava "reči i dela" koja bi pogoršala već napetu situaciju na Korejskom poluostrvu, javila je kineska državna televizija.

Si je, u telefonskom razgovoru sa Trampom, istakao da "Kina i SAD imaju zajednički interes u realizaciji denuklearizaciji Korejskog poluostrva i održavanju mira i stabilnost na tom području", prenosi AFP, pozivajući se na kinesku televiziju CCTV.

Kako navodi AP, predsednik Kine je naglasio da severnokorejsko nuklearno pitanje iziskuje mirno rešenje i da SAD, kao "relevantna strana", treba da sada pokažu uzdržanost.

Tramp je juče još više zaoštrio retoriku, upozorivši Pjongjang da će "istinski zažaliti" ako preduzme bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv SAD, a prethodno je putem Tvitera poručio da je američka vojska "na gotovs".

Kina je tradicionalno najbliži saveznik Pjongjanga, ali je prošlog vikenda glasala za nove sankcije u Savetu bezbednosti UN protiv režima severnokorejskog lidera Kim Džong-una, naveo je AFP.

2024 © - Vesti online