Subota 12.08.2017.
13:26
Vestionline, Tanjug

"Srbija nije poznata po tome da se povinuje pritiscima"

EPA/Julian Warnand
Srbija je značajan partner Zapada

Na ocene koje se mogu čuti u poslednje vreme da veće interesovanje SAD za Zapadni Balkan može značiti i pojačan pritisak na Srbiju da prekine tradicionalne veze sa Rusijom, Kacin za Tanjug ističe: "Srbija nije baš zemlja koja je poznata po tome da se povinuje pritiscima".

- Nisam upućen u bilo kakve pokušaje pritisaka. I poseta SAD predsednika Vućića poručuje upravo obrnuto. SAD podržavaju Srbiju i vladu Srbije u naporima za stabilizaciju, približavanje Zapadu i bržem razvoju - uveren je slovenački diplomata, svojevremeno izvestilac Evropskog parlamenta za našu zemlju. 

Na pitanje da li Srbija, koja je sada gotovo potpuno okružena članicama NATO, može ostati vojno neutralna i da li je ta vojna neutralnost usporava na putu u EU, Kacin odgovara da su to pitanja i izazovi za srpsku političku elitu. 

- Oni vode vašu zemlju, oni i vi morate ocenjivati i odlučivati o svojim prioritetima i svojim strategijskim ciljevima. Dobro je da je Srbija ambiciozna. I NATO je veoma jasan i odlučan u svojim porukama u vezi Kosova, njegovih bezbednosnih snaga, uslova eventualne transformacije, te dalje prisutnosti i uloge KFOR-a na Kosovu - kaže on. 

Kacin je naglasio i da NATO ostaje na Kosovu, jer Srbija to traži i očekuje. 

- Do daljeg ostaje i slovenački vojni kontingent sa 250 ljudi. Tu nema nikakvih nesporazuma ili različitih pogleda. Srbija je značajan partner Zapada za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, pa i šireg kontinenta - naglasio je Kacin. 

Šta usporava Srbiju na putu integracija, kako kaže, mora prepoznati Srbija sama u procesu pristupanja i osposobljavanja društva i ekonomije, da se pripreme na poslovanje u uslovima članstva u EU. 

Rusija se često koristi kao pogodan domaći demagoški izgovor, ponajviše od strane onih koji ne žele potrebne promene u ekonomiji, koji uporno navijaju za očuvanje svojih monopola, političkih i ekonomskih, svim sredstvima", smatra Kacin. 

Sve zemlje se, kaže, moraju menjati i prilagođavati, pa ni Srbija ne može biti "jedinstvena", u smislu da može sama, bez drugih. 

Prema njegovim rečima, bez dubljih promena, bez pravih reformi, ne može biti ni većih stranih ulaganja, bez njih nema novih radnih mesta, bez toga nema ni mladih u Srbiji. Treba stvoriti uslove, da mladi ostanu. 

- No, zanimljivo je da mladi ne žele i ne odlaze u Rusiju, oni sanjaju Zapad - primećuje slovenački diplomata. 

Kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije, Kacin ističe da Zapad poštuje srpske političke odluke, uključujući i ovu. 

Ono što privlači pažnju mnogih sa Zapada je vaša enormna i neizbalansirana medijska promocija svih mogućih oblika vojne saradnje sa Rusijom...te postavljaju brojna relavantna pitanja, na koja mnogi, koji nisu upučeni u specifičnosti 'balkanskih' političkih retorika, nadmudrivanja i drugačijih praksi u javnom komuniciranju ne dobijaju ubedljive odgovore. I vaša javnost je svakodnevno bombardovana takvim 'preteranim' porukama", poručuje on. 

O srpskim porukama Zapadu

Kacin ističe, odgovori i poruke iz Srbije ka "zapadu" mogle bi imati više argumenata i manje emocija. 

- Mnogi me zapitkuju šta Srbija zapravo želi sa takvim porukama? Iako je pomoć od strane EU mnogo puta, odnosno višestruko veća od ruske, zapravo je i neuporediva, prateći vaše medije stiče se utisak da u Srbiji mnogo toga i svašta zavisi od Rusije. No nije tako, sve zavisi ponajviše i najpre od Srbije - ubeđen je slovenački ambasador pri NATO. 

Kad je reč o regionu i ulozi SAD na Zapadnom Balkanu, Kacin kaže da učešće potpredsednika SAD Majka Pensa na nedavnom zasedanju država potpisnica Jadranske povelje jasno govori o realnom viđenju situacije i mogućih budućih pravaca razvoja u regionu, kao i o razumevanju potrebe integracija pojedinih država, ekonomija i društava u zapadni društveni i ekonomski okvir. 

- Države regiona su izgubile godine i mnogo prilika za svoj razvoj, mladi još uvek odlaze, neki se u nezadovoljstvu radikalizuju. . . SAD odlučno, jasno i glasno, podržavaju integracije pojedinih država i žele im politički i konkretno pomagati u tim naporima. Zato je Pens i došao u Podgoricu, bio je jasan ali i odmeren - "saradnja u obimu, koji vama odgovara'. Samo to donosi prosperitet i stabilnost država i regiona. Pens je to poručio i u svim bilateralnim razgovorima" objasnio je on. 

Rekao je da kao ambasador države naslednice bivše Jugoslavije ne može govoriti o budućim odlukama SAD, ali dodaje da su njihove najnovije političke poruke u regionu, po njemu, bile jasne i razumljive. 

- Očigledno je da SAD sve više prepoznaju i priznaju ulogu EU u naporima za stabilizaciju i razvoj regiona i kontinenta. Ne mogu danas ni SAD same, kako su nekada mogle ili verovale, da mogu rešavati nagomilane dubioze drugih. U regionu Zapadnog Balkana SAD nastupaju zajedno sa EU, što je veoma jasno i značajno. Te su poruke bile upućene i predsedniku Srbije Aleksandru Vućiću za vreme njegove zadnje posete SAD - kaže Kacin.

2022 © - Vesti online