Petak 11.08.2017.
20:22
Vestionline

Kako je moguće da temperatura čak osam dana bude "samo" 38 ili 39 stepeni

Reuters
Subjektivan osećaj se razlikuje od stvarne temperature

U julu je samo jednom izmereno 38 stepeni, u avgustu dva puta, dok je temperatura od 39 stepeni do sada postignuta čak pet puta u avgustu. Poslednji put - danas.

Čest komentar sugrađana tokom tropskih dana jeste da je temperatura sigurno viša od objavljene, ali da "ne smeju da kažu, da ne bi izazivali paniku". Realnost je ipak drugačija.

- Za 130 godina merenja se dešavalo da ne bude nijedan dan sa temperaturom od 40 stepeni, a taj prosek od 0,8 dana sa 38+ ukazuje da obično bude samo jedan dan po sezoni sa tako visokom temperaturom, zato sugrađanima ovo leto deluje strašno - objasnila je Jasminka Smailagić, načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze pri RHMZ.

Ona je objasnila da se po svetski utvrđenim pravilima temperatura meri na visini od dva metra, u hladovini, i da je to realna temperatura, ali na subjektivni osećaj utiču i drugi faktori.

- Prošlog četvrtka je u jutarnjim časovima vlažnost vazduha bila ogromna, oko 60%, što čini da temperatura po subjektivnom osećaju bude za pet stepeni viša. Tako da se tog dana činilo da ima 42-43 stepena, ali živa nije prešla četrdeseti podeok.

Ona kaže i da je tokom ovog leta po Srbiji moglo da se izmeri famoznih 40 stepeni, ali u Beogradu još uvek nije nijednom.

2024 © - Vesti online