Stari prijatelji novi darovi

D. N. Petrović
U srcu dobrih ljudi: Mara Milanović

Stoga je, posredstvom Redakcije "Vesti" u Bad Filbelu za ovu porodicu pripremila dva poveća poklon-paketa, kakvi se samo mogu poželeti, ali i novčani dar od 100 evra uz kratko pismo u kome između ostalog piše:

"Molim vas pošaljite ove darove Milanovićima, kako bi im bar malo olakšali situaciju. Vaša verna čitateljka, baka iz Memingema."

Koliko će uneti radosti u dom svojih štićenika saznaćemo narednih dana kad poklon-paketi i novčani dar stignu na odredište. Ono što je sigurno, to je da će im i te kako dobro doći i olakšati muke u koje su zapali. Milanovići, nažalost, nemaju plodnu zemlju, ni šumu, a najbliža fabrika gde bi eventualno mogli nešto da rade je udaljena 25 kilometara.

Ništa bez čitalaca "Vesti"

Već godinama nemaju nikakva stalna primanja, a nemaju ni zdravstveno osiguranje. Zato, da nije čitalaca "Vesti", koji im poput bake iz Memingena u poslednje četiri godine pomažu da prežive, ko zna šta bi bilo sa njima.

Zimi su uglavnom odsečeni od sveta i jedino što im ostaje je da leti skupljaju šumske plodove (pečurke, kleku, šipurak) i da sečom tuđe šume zarade za preživljavanje. Ostali su na najsiromašnijem delu Srbije, na Rogozni sa koje se odselilo čak 80 odsto stanovništva i od koje su glavu odavno okrenuli opština Novi Pazar i država. Bore se koliko mogu, ali nije lako.

Milan uglavnom seče i izvlači drva i srećan je kad ima posla i kad dnevno zaradim 30 evra, to je bukvalno i najviše što može, jer žive na najpasivnijem delu planine, koji izbegavaju i otkupljivači drveta, a Novi Pazar je udaljen čak 30 kilometara.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

2024 © - Vesti online