Petak 11.08.2017.
13:57
b92.net, Vestionline

SAD - S.Koreja: Rat od jednog minuta bez pobednika

youtube.com
Borba u kojoj svi gube

Kako se navodi, milioni nedužnih građana bi se našli u razmeni vatre, bez vremena za evakuaciju, ukoliko SAD i saveznici iniciraju napad na Pjongjang.

- Takva operacija bi sadržala brz i multidimenzionalan napad, a borbu bi mogli da odluče prvi minuti - rekao je penzionisani mornarički kapetan Džeri Hendriks. 

On ističe da nije informisan o specifičnostima mogućeg preventivnog napada, ali je rekao za CNN da bi ta operacija uključivala nekoliko strategija usmerenih na neutralisanje severnokorejskih mogućnosti - da li one bile usmerene na defanzivnu orijentaciju ili na kontranapad.

 - Suprotstavljanje severnokorejskom relativno impresivnom defanzivnom sistemu zemlja-vazduh bi moglo da se učini steltovima F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 ii F-15. Takođe, korišćenje bespilotnih letelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota - dodaje Hendriks. 

Prema njegovim rečima, SAD bi mogle da dopreme dodatne letelice u region uoči napada, ali suštinski američka vojska može da se osloni na dve velike baze u Južnoj Koreji, u Osanu i Kunsanu. 

- Sa Guama bi Pentagon mogao da podigne bombardere B-1, B-2 i B-52, a u igru bi mogli da budu uključeni i razarači koji se nalaze u Japanu, a koji su opremljeni raketama tipa tomahavk i defanzivnim sistemom koji bi mogao da presretne severnokorejske rakete - istakao je Hendriks. 

Problem mogu da predstavljaju posledice prvog napada. 

- Nekoliko minuta po napadu američki avioni i artiljerija bi morali da koordinišu svoje akcije sa saveznicima kako bi uništili hiljade raketnih bacača koji su usmereni ka južnokorejskoj prestonici Seulu - piše CNN. 

Stručnjaci navode da bi to samo bio početak. 

- Nije problem pogoditi Severnu Koreju, problem je šta dalje sledi. Vi napadnete Severnu Koreju... Pa oni će odgovoriti, a imaju arsenal koji može da uništi Seul. Predviđa se da bi stotine hiljada stanovnika Južne Koreje moglo da umre u prvim satima borbe – od artiljerije, raketa, projektila kratkog dometa, a rat bi mogao da eskalira i do nuklearnog nivoa, što bi dovelo do desetine miliona žrtava i destrukcije 11. najveće ekonomije sveta. S tim se kockate - navodi se u tekstu CNN.

2024 © - Vesti online