Petak 11.08.2017.
09:35
Vestionline, Tanjug

Vanredni sastanak EU zbog skandala s jajima

Reuters
Evropska komisija reagovala na problem "jaja"

To je izjavio komesar EK zadužen za zdravstvo Vitenis Andriukajitis.

Andriukajitis je za agenciju AFP rekao da želi da Holandija, Belgija i Nemačka prestanu sa razmenom međusobnih optužbi o tome ko je odgovoran za izazivanje panike zbog fipronila otkrivenog u jajima, hemikalije koja može da bude štetna za ljude. 

- Optuživanja i prozivke neće nas dovesti nigde i želim da to prestane. Ali, da idemo redom. Naš zajednički zadatak i prioritet je sada stavljanje situacije pod kontrolu, prikupljanje informacija, fokusiranje na analizu i izvlačenje pouke koju treba naučiti kako bismo poboljšali naš sistem i sprečili kriminalne aktivnosti - rekao je litvanski komesar u odgovoru prosleđenom imejlom na pitanja francuske agencije.

 On je dodao da je upravo o tome razgovarao s nemačkim, belgijskim i holandskim ministarima ove nedelje. 

- Predložio sam održavanje sastanka na visokom nivou nadležnih ministara i predstavnika agencija za bezbednost hrane svih država članica uključenih u ovaj problem čim budu na raspolaganju sve činjenice - rekao je Andriukajitis. 

Kontaminirana jaja su pronađena u najmanje 11 zemalja EU otkako je 1. avgusta u javnost procurila ta afera, a milioni jaja i proizvoda na bazi jaja povučeni su minulih dana sa polica supermarketa širom Evrope. 

Danska je najnovija od brojnih zemalja prijavila da je pogođena ovom aferom, navodeći da je tamo prodato 20 tona zagađenih jaja uvezenih od belgijskih dobavljača, pren osi francuska agencija. 

2023 © - Vesti online