Četvrtak 10.08.2017.
17:55
Vestionline, Tanjug

Skandal trese EU: Hapšenje u Holandiji zbog zaraženih jaja

pixabay.com
Neispravna jaja ugrozila javno zdravlje građana EU

Holandsko tužilaštvo saopštilo je da su dvojica osumnjičenih direktori kompanije koja je navodno koristila fipronil na farmama živine.

Iako nema izveštaja da se neko razboleo, tužioci su rekli da ima dokaza da je javno zdravlje ugroženo "primenom biocida fipronil u kokošinjcima u odeljku za jaja".

Osumnjičeni su privedeni u toku serije pretresa koje je Holandija sprovela u okviru zajedničke akcije s belgijskim vlastima. 

Zbog te afere, milioni jaja su prethodnih dana povučeni iz prodavnica iz više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Belgiju i Holandiju. 

Desetak proizvođača jaja u Belgiji i Holandiji je pod istragom, pošto je u njihovim proizvodima otkriveno prisustvo insekticida fipronil, koji može da ugrozi ljudsko zdravlje. 

Evropska komisija je ove nedelje upozorila da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime je ovaj skandal dobio velike razmere. 

Holandske i belgijske vlasti su navele da insekticid potiče od snabdevača proizvoda za čišćenje u Holandiji. Pretpostavlja se da je holandska kompanija "Čikfrend" koristila taj insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića. 

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil. 

Francuska vlada je saopštila da je u dve fabrike hrane u centralnom i zapadnom delu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom. 

Belgijski ministar poljoprivrede Denis Dukarm je juče izjavio da su holandske vlasti još u novembru prošle godine znale da su jaja u Holandiji zagađena insekticidom, ali da o tome nisu obavestile svoje evropske partnere, javila je agencija AP.

2024 © - Vesti online