Petak 11.08.2017.
04:08
M. S.

Pajde su mala Jugoslavija

Lična arhiva
Složno do uspeha: Fudbaleri Pajde

Vlasnik i glavni finansijer je fudbaler slavne Barselone i reprezentativac Hrvatske Ivan Rakitić (29), zajedno sa svojom porodicom u kantonu Argau u blizini Bazela.

Otac Luka Rakitić je predsednik kluba, brat Dejan igrač i trener(predvodi ekipu zajedno sa iskusnim srpskim trenerom Ivanom Barišićem), majka Kata i sestra Nikol pomažu u administrativnim poslovima...

Ivan Rakitić je rođen i odrastao u malom mestu Melin, gde će u subotu gostovati superligaš Lozana u okviru švajcarskog kupa.

Biće to pravi praznik za ovaj kraj iako su domaći amateri, članovi 2. Interregionalne lige, potpuni autsajderi u ovom dvoboju.

Lična arhiva
Saigrači i prijatelji

Ali to nije ni tema ove priče. Ono što je za nas interesantno jeste da su NK Pajde pravi mali internacionalni tim, sastavljen od fudbalera iz 14 različitih zemalja, a dominiraju igrači sa prostora bivše Jugoslavije.

Najviše ih je iz Srbije i Hrvatske - po šestorica, slede ostale zemlje: Bosna i Hercegovina (3), Švajcarska (3), Crna Gora (2), a po jednog igrača imaju Makedonija, Slovenija, Nemačka, Italija, Tunis, Kosovo, Nigerija, Francuska i Gana.

Ivan Rakitić, svojevremeno u Bazelu saigrač naših reprezentativaca Ivana Ergića i Zdravka Kuzmanovića, te Borisa Smiljanića, a u bundesligašu Šalkeu i Mladena Krstajića, planira da jednom dana, kad završi igračku karijeru, to učini upravo u Pajdama, a onda se posveti trenerskom poslu i sedne na klupu Bazela.

Do tada ima još dosta vremena, a u međuvremenu će "prijatelji" još više rasti kao sportski kolektiv.

Jer klub ove godine gradi sportski objekat sa četiri igrališta, tri travnata terena i jednim sa veštačkom travom.

Zemljište od 540 kvadratna metra dobijeno je od opštine Mehlin na upotrebu od 99 godina - besplatno.

To ne treba da čudi, mesto je ponosno na svog sunarodnika Ivana Rakitića jer as Barselone poseduje dvojno državljanstvo - hrvatsko i švajcarsko - kao i ljubav prema fudbalu.

Lična arhiva
Treneri: Dejan Rakitić i Ivan Barišić

Barišić najstariji trener

Ivan Barišić (72) će u subotu ispisati istoriju.

Ovaj srpski stručnjak najstariji je aktivni trener u Švajcarskoj sa licencom, računajući sve klubove - od elitne Superlige, pa sve do timova iz sedam amaterskih liga.

Barišić će kao trener predvoditi NK Pajde zajedno sa Dejanom Rakitićem, jer rođeni brat fudbalera Barselone još uvek nema potrebnu licencu da samostalno sedi na klupi.

Barišić, rodom sa Palića, jedan je od najcenjenijih trenera u Švajcarskoj za rad sa mladim igračima.

Svojevremeno je vodio brigu o mlađim selekcijama Ciriha, Grashopersa, Blue Stara, Jung Felousa (u kome je trenersku karijeru počeo legendarni Vujadin Boškov)...

Prijatelji

6 - Srba
6 - Hrvata
3 - Bosanca
3 - Švajcarca
2 - Crnogorca
1 - Makedonac, Slovenac, Nemac, Italijan, Tunišanin, Kosovar, Nigerijac, Francuz, Ganac


 

 

2024 © - Vesti online