Sreda 09.08.2017.
21:55
Vestionline

Otkriveni ostaci najvećeg stvorenja koje je ikad hodalo Zemljom

pixabay
Nova otkrića o praistorijskim bićima (Foto: Ilustracija)

Pored dinosaurusa Patagotitan mayorum T-reks izgledao je kao mačka, budući da je ovo stvorenje bilo teško 76 tona, koliko i spejsšatl.


Njegovi ostaci pronađeni su na jugu Argentine 2012. a utvrđeno je da pripadaju grupi velikih dinosaura, poznatih kao titanosaurusi.

- Postoji jedan mali deo te porodice, koji je preterano porastao - kaže Dijego Pol iz Muzeja paleontologije "Egidio Feruljo" u Argentini, jedan od autora studije o gigantskom dinosaurusu objavljene u "Proceedings of the Royal Society B".

Istraživači su nazvali dinosaurusa po Patagoniji u kojoj je pronađen i grčkoj reči "titan" koja znači "veliko". Drugi deo imena (majorum) dat je u čast porodice, koja je ugošćavala istraživače tokom iskopavanja.

Dosad je pronađeno šest fosila ove vrste koja je Zemljom hodala pre 100 miliona godina. U proseku su te zveri bile duge 37, a (do plećke) visoke šest metara.

Naučnici već neko vreme znaju za titanosauruse, ali je ovo nova vrsta, pa čak i novi rod u toj grupi. Ranije se verovalo da su najveći bili argentinosaurusi.

- Mislim da uopšte nisu bili strašni - kaže Pol.

- Verovatno su bili spori. Za tako velike životinje, ustajanje, hodanje, svaki pokušaj trčanja su veliki izazovi - kaže on.

2024 © - Vesti online