Četvrtak 10.08.2017.
12:12
Vestionline

Racije širom Sidneja, zaplenjeni milioni

Reuters
Pretresi su izvedeni u kućama, industrijskim pogonima i prodavnicama duvana 

U Sidneju i u dve strane države uhapšeno je ukupno 17 osoba, od čega devet muškaraca i jedna žena u Sidneju. Petorica čekaju na izručenje iz Emirata, a još dvoje palo je u Hagu (Holandija).

Pretrese je vodila Australijska federalna policija zajedno sa specijalnim odsekom policije NSW za borbu protiv organizovanog kriminala sa Srednjeg istoka, kao i pripadnicima Komisije NSW za borbu protiv kriminala i više drugih agencija.

Policija će kasnije objaviti da su njene snage, zajedno sa inostranim agencijama, na međunarodnom planu vodile tri različite operacije, sve usmerene na internacionalno krijumčarenje metamfetamina i duvana.

Napad na Fadija

Racija na kuću Džona Ibrahima usledila je samo nedelju dana pošto je izašla iz štampe njegova autobiografija u kojoj je kazao da će "rasturiti grad na delove" zbog napada u kome je teško povređen njegov brat Fadi.
Fadija je nepoznati napadač 2009. pogodio sa pet metaka dok je u svom lambordžiniju sedeo sa svojom tadašnjom devojkom, a sada ženom Šejdom Bastani. Ona je takođe ranjena. Niko još nije odgovarao za napad.

U pitanju je šverc 1,8 tona metamfetamina, 136 kilograma kokaina i 15 kilograma meta u kristalu, u vrednosti na ulici od oko 810 miliona dolara. Sva droga zaplenjena je u Holandiji.

Koordinisani pretresi od zore u vezi su sa "više odvojenih istraga o kriminalu", kazao je predstavnik Federalne policije.

Prodao imanje

Prošle godine, Fadi je prodao svoje ekstravagantno petosobno imanje sa podovima od mermera i tesanog kamena, bazenom i 16 sigurnosnih kamera, kao i sistemom za prepoznavanje otisaka prstiju na vratima.

Pretresi su izvedeni u kućama, industrijskim pogonima i prodavnicama duvana od Kenli Vejla do Pančbola, Ferfilda i Benkstauna, do Dover Hajtsa, Belvju Hila i Vokluza. Policija je zaplenila predmete i gotovine ukupne vrednosti od 5,45 miliona dolara, za koje se veruje da predstavljaju dobit od kriminala.

Čitavog utorka trajao je pretres vile u Vokluzu koja pripada Džonu Ibrahimu, ličnosti sa Kings Krosa. Ibrahim nije uhapšen, ali jesu njegova dva brata Majkl i Fadi. Njih su federalci uhapsili u Dubaiju, dok su bili na večeri sa još tri policiji poznata saradnika, među kojima su Mustafa Dib i Stiven Elmir. Njih trojica su takođe uhapšeni. Policija tvrdi da su i braća Ibrahim uključena u krijumčarenje droge u Australiju. Sada vlasti rade na ekstradiciji pomenute petorke u Australiju.

Organi reda takođe navode da su rasturili još jednu međunarodnu mrežu švercera metamfetamina u kojoj je bila jedna familija iz Sidneja poznata po kriminalu, kao i da su uhapsili članove trećeg sindikata koji se bavio švercom ilegalnog duvana u Australiju.

Reuters
Policija u akciji

Danijel, sin Kralja Krosa Džona Ibrahima je takođe uhapšen, zajedno sa Ahmadom Rokom Ahmadom, bratom likvidiranog člana podzemlja Validom Ahmadom.

2024 © - Vesti online