Sreda 09.08.2017.
17:33
Vestionline

Hrvati besni: Naš ministar puca kao šerif, nepotrebno izazvao trgovinski rat

pixabay.com
Hrvatski poljoprivrednici nezadovoljni nedisplomatskim ispadima ministra Tomislava Tolušića

To je izazvalo svojevrsni trgovinski rat sa susednim zemljama.

Tihomir Jaić iz tog udruženja je na konferenciji za novinare podržao zahtev premijera Andreja Plenkovića ministru Tolušiću da do kraja ove sedmice reši ovaj problem.

- Slažemo se da je potrebna veća kontrola proizvoda, ali ne samo iz trećih zemalja nego i iz EU. Iz Poljske uvozimo robu koja je deset puta manje kvalitetnija od naše, meso iz Rumunije i Mađarske je takođe nekvalitetno - rekao je Jaić, prenose hrvatski mediji.

Jaić je ocenio da ministar Tolušić nije odradio dobar posao sa povećanjem naknada na uvoz voća i povrća jer se, kako kaže, orijentisao isključivo na jednu grupu uvoznika, a ne na sve.

Tolušiću zamera i "lošu diplomatiju".

- Takav pravilnik je potrebno kvalitetno pripremiti, razgovarati sa svim zainteresovanim stranama. Isto tako je potrebno pripremiti diplomatiju. Ovo što se sada događa u susednim državama bilo je očekivano. Nažalost, gospodin ministar se nije pripremio i posao je odradio fušerski - rekao je Jaić.

S druge strane, u tom udruženju su zadovoljni jučerašnjim zahtevom premijera Plenkovića koji je Tolušiću dao sedam dana da sredi ovu situaciju.

- Zahvaljujemo premijeru što je shvatio da njegov ministar ne radi dobar posao. Odlučio ga je obuzdati, naredio mu da u sedam dana nered koji je prouzrokovao dovede u red - dodao je Jaić.

On je rekao i da se Tolušić poneo kao šerif.

- Da je ministar razmišljao, razgovarao sa susednim zemljama, da im je objasnio kao što će im sada objasniti nakon što je intervenisao premijer, i da se sve to pripremilo - danas ne bi bilo ovih problema. Ministar je kao šerif ušao u salun i počeo da puca - zaključio je Jaić.

2020 © - Vesti online