Sreda 09.08.2017.
21:21
D. Petrović - Vesti

Zaboravljeni ponovo na sceni

N. Durović
Stiže svuda: Branka Katić

- Glumim Katarinu koja je prošla kroz težak period u životu. Ona je u srednjim tridesetim godinama i pravdoljubiva je. Inspiraciju crpim iz ličnog iskustva - rekla je Gala, koja je popularnost stekla ulogom Ester u filmu "Bal na vodi", a onda je nestala. Početkom '90-tih udala se za reditelja Vladu Aleksića, preselila se u Los Anđeles, a nedavno se vratila u domovinu.

Posle dve decenije pred filmske kamere vratila se i Jugoslava Drašković, koja se sredinom '90-ih proslavila ulogom Đurđine - Đine Golubović u seriji "Srećni ljudi". Iako su mnogi mislili da se povukla sa glumačke scene, ona je igrala u dečjem pozorištu "Puž", a na filmsko platno se vratila ulogom Tašane u ostvarenju "Zona Zamfirova 2".

Gde te srce vuče

Za razliku od koleginica, Branka Katić već godinama uspešno "balansira" na relaciji Amerika - Beograd ne zapostavljajući karijeru u domovini.
- Mi odlazimo i vraćamo se tamo gde je sve počelo i gde te srce vuče. Mala nam je planeta. Iskustvo koje sam ponela iz Srbije bilo je apsolutno dragoceno i učinilo je da se osećam ravnopravnim članom svake nove ekipe u kojoj sam radila. Igrajući na srpskom jeziku ja sam svoj na svome, uloge su mi bliže, uživam u potrazi za detaljima i tananim nijansama. U inostranstvu glumim na stranom jeziku, sa kojim se uvek borim na neki način. Godine bavljenja glumom čine da se to ne vidi, to samo ja osećam i znam - rekla je jednom prilikom Branka.

- Bilo je nekih ponuda i ranije, ali ih nisam prihvatala iz meni znanih razloga o kojima ne bih govorila. Da se razumemo, ni ovo ne računam u moj veliki povratak pred filmske kamere, jer je uloga mala i samo je proizvod obećanja koje sam davno dala producentu filma - rekla je za "Vesti" Jugoslava posle premijere "Zone".

Mirjana Joković važila je za jednu od najtalentovanijih srpskih glumica. Još se pamte njene uloge u seriji "Zaboravljeni" u filmu "Stršljen", a pre desetak godina ponovo se našla pred TV kamerama u seriji "Vratiće se rode". Ona od 1993. godine živi i radi u SAD, a u domovinu posebno zbog posla retko dolazi. Godinama se o Vesni Stanojević nije znalo ništa, osim da živi i radi u Londonu. A, onda se pred domaću publiku vratila ulogom Helen u filmu "Povratak".
- Film govori o čoveku koji je život proveo u inostranstvu i vraća se u zavičaj da bi pronašao odgovore. Pošto živim u inostranstvu, tema mi je bliska. U London sam otišla pre više od dve decenije, jer mi je u tom trenutku Velika Britanija pružila mir - rekla je Vesna.

M. Karović

Na dobitku

I Anica Dobra je uspela da uklopi karijeru u Nemačkoj sa ulogama u Srbiji.
- Nemački je delimično jezik mog detinjstva, ali gluma na maternjem jeziku zahvata mnogo dublje i omogućuje da se celo biće preciznije izrazi. Možda mi je dvojezičnost omogućila da još više cenim svoj srpski jezik, jer uviđam koliko sam na dobitku kad glumim i mislim na maternjem jeziku - kazala je Anica.

2024 © - Vesti online