Sreda 09.08.2017.
15:56
Tanjug, Vestionline

Vučić o dolasku Ikee: Ne greši samo onaj ko spava

EPA/Koča Sulejmanović
Aleksandar Vučić "budi" Srbiju otvaranjem "Ikee"

- Samo onaj ko spava ne greši, jedna je od važnijih 'zapovesti' osnivača 'Ikee' i poziv da batalimo jastuke na kojima sanjamo o bezgrešnom društvu i bezgrešnim kompanijama, i da se otvorenih očiju, budni, bacimo na posao, svesni da ćemo u tom poslu i pogrešiti, ali i da je spavanje svakako najveća greška našeg doba i naših života - istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Upotrebivši "Ikeu" kao metaforu povećenosti radu, koja omogućava uspeh i u onome što svi drugi proglase za nemoguće, Vučić je napisao da je upravo takva posvećenost ono što nam je danas u Srbiji potrebno više nego bilo šta drugo. 

Objašnjavajući zašto je "Ikea" važna, on je ukazao da je to svakako zbog povećanog obima investicija u Srbiju i zbog novih radnih mesta (416 mladih dobilo je posao do danas), zbog njenog uticaja na povećanje i standarda i kvaliteta života onih "običnih" ljudi. 

- Ali meni je, pre svega, važna zbog nečega na čemu već pet godina insistiram. "Ikea" menja način razmišljanja. Svakog pojedinca i čitavog društva. I, po meni, ona je, uz Zakon o radu, najznačajniji "udar" na zastarele i prevaziđene delove mentaliteta, na kolektivnu lenjost i nepomerljivost, kao i na onu životnu filozofiju koja nam je, stalno, ponavljala da treba da čekamo da neko drugi sve završi umesto nas samih - naglasio je. 

Podsećajući da je "Ikea" iz Srbije pre 25 godina otišla zbog rata, da je, zbog korupcije i nesposobnosti, neuspešno čekala na svoj dolazak više od deceniju posle 2000. godine, on je ukazao da se "Ikea" vraća danas, u vreme našeg rasta i izuzetnih rezultata koje hvale vodeće finansijske instuticije. 

"Ikee" nema tamo gde nema bar želje da se razmišlja i radi na nov, drugačiji način, istakao je Vučić i dodao: 

- "Ikea" ne trpi stajanje u mestu, odustajanje od cilja, zaustavljanje zbog problema. Ona podrazumeva da nema odustajanja, nema neostvarivog, nemogućeg, nedostižnog. Ona polaže na svakog čoveka, od svojih zaposlenih do poslednjeg kupca, i na njihovu želju i sposobnost da učine korak više, da urade stvar više i da veruju da je još više i te kako moguće, ali da zavisi, pre svega, od njihovog uloženog truda i posvećenosti. 

Ingvar Komprad

Prema njegovim rečima, priča o "Ikei" i o Ingvaru Kampradu, njenom osnivaču, nije ništa drugo nego dokaz da rad, trud, skromnost i fokusiranost mogu da urade baš ono što svi drugi proglase za nemoguće. 

Prema njegovim rečima, još jedno važno Ingvarovo pravilo mi u Srbiji moramo veoma dobro da naučimo - da posao nije "samo izdržavanje" i da nije cilj rada da on prođe i da mi, izmoždeni nečinjenjem i nezadovoljni sami sobom, odemo kući. 

- Razmislite o tome, kaže Kamprad, ako niste posvećeni onome što radite, ako na radu ne dajete sve od sebe, ako ne pokušavate da ga obogatite, da otkrijete nešto novo, naučite, izgradite se, znate li šta će se dogoditi sa čitavom trećinom vašeg života, a upravo toliko, u proseku, provedemo na poslu - pa bacićete je. Trećinu života! - istakao je Vučić. 

On je dodao da je za kraj sačuvao ono što nam se u celom tom nizu ideja najviše sviđa, deo u kojem Kamprad kaže da nije cilj stići do cilja, već da je cilj putovati i stalno pomerati cilj, ciljeve, i iznalaziti nove. 

- I to je ono što najviše želim da postignemo u Srbiji. Da bude zemlja koja stalno pomera granice sopstvenih uspeha. Da nikada ne budemo zadovoljni postignutim, nego da težimo višem, boljem i još izazovnijem. Da izazov postane najvažnija srpska reč. I da je se ne plašimo. Nego da joj idemo, svakoga dana, u susret, tražeci još izazova - istakao je predsednik Srbije. 

 

2024 © - Vesti online