Sreda 09.08.2017.
19:19
B. Miličić - Vesti

Leto u Brodu za sve ukuse

facebook/brod
Manastir u Opštini Brod

Najdužu tradiciju ima Akvarelistička kolonija "Sava", koja je ove godine održana 38. put i okupila je 18 slikara. Prvi put su se slikari predstavili i najmlađim Brođanima, jer su na Trgu patrijarha Pavla pokazali veštinu stvaranja kistom i vodenim bojama. Svi umetnici su tokom trajanja kolonije naslikali više radova, a neke su ostavili kao poklon Gradskoj galeriji.

Tokom letnjih večeri na glavnom gradskom trgu nastupali su muzičari, a na Gradskom stadionu održano je tradicionalno druženje, koje se održava svakog leta kad se okupe Brođani pristigli iz inostranstva i meštani.

Najlepše dvorište

Godinama je u Brodu sve popularnija akcija u kojoj se nagrađuju najlepše uređena dvorišta, balkoni i ulazi u stambene zgrade. Tako je i ove godine bilo više prijavljenih za takmičenje, a posebna komisija je posetila dvorišta i ulaze stambenih zgrada i razgledala balkone vlasnika i korisnika koji su se prijavili za takmičenje. Najlepše uređeno dvorište u ovogodišnjoj akciji ima Petar Šukurma iz Sijekovca, koji je nagrađen sa 250 evra. Za najlepši ulaz u stambenu zgradu proglašen je ulaz Boračke zgrade, a u kategoriji najlepših balkona, komisija nije proglasila prvo mesto. Ova akcija deo je nastojanja da grad i njegova okolina što lepše izgledaju.

Za tridesetak Brođana i Dervenćana koji vole bicikle bila je zanimljiva rekreativno-turistička akcija Biciklom manastirima ukrinske doline, koja je održana šesti put. Ove godine među biciklistima bili su jedna žena i jedan 15-godišnjak. Na dva mesta su konačili u kamp-naseljima i posle prevezenih 180 kilometara videli crkve i manastire u opštinama Brod, Derventa, Prnjavor, Srbac i Čelinac.

Veliku pažnju ljubitelja kajaka i kanua privukao je Memorijal "Stejpan Stanić" i ovogodišnja sedma međunarodna regata na mirnim vodama Save. Ove godine učestvovalo je 11 klubova iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Turistička organizacija Brod i u nastavku vrelog leta priprema zanimljive sadržaje u kojima će uživati i brojni Brođani koji borave širom sveta, a bar deo godišnjeg odmora provode u zavičaju.

 

2024 © - Vesti online