Četvrtak 10.08.2017.
00:22
B. Božin - Vesti

Odjeci skandala s pokvarenim jajima: Ljude trovali kao pacove!

pixabay.com
Jaja masovno povlače sa rafova

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina otrovnih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil. Francuska vlada je objavila da je u dve prehrambene fabrike pronađeno 13 tovara kontaminiranih jaja iz Holandije.

Takođe, supermarketi u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji povukli su iz prodaje milione jaja od kada je Belgija poslala prvo obaveštenje Evropskoj komisiji 20. jula.

Deca najpodložnija

Eksperti su izračunali da odrastao čovek težak 65 kilograma može da pojede sedam jaja u roku od 24 sata, a da ne prekorači dozvoljenu vrednost od 1,2 miligrama fipronila po kilogramu jaja. Međutim, nemačko društvo za ishranu je preporučilo da se ne jede više od tri jajeta nedeljno, uključujući i ona u majonezu i sličnom.
Dete od 16 kilograma već posle 1,7 jajeta u roku od 24 sata prelazi dozvoljenu granicu unetog fipronila.

Diskont Aldi je među prvima povukao ceo asortiman iz prodaje kao "preventivnu meru". Ujedno je najavljeno da će nabavljati samo ona jaja za koja se podnese dokaz da su testirana na fipronil.

Supermarketi Reve i Peni najavili su takođe da su povukli sva holandska jaja iz prodaje, a Kaufland i Lidl su uz to omogućili da kupci u svako doba mogu da dođu i vrate kupljena jaja bez podnošenja računa.

Bez kontrole

Evropske laboratorije rade punom parom ovih dana. Prvi opozivi za proizvode s jajima već su usledili u slučaju salate firme iz Libeka Noje Majo Fajnkost. Takođe, i kod majoneza i likera od jaja su nađeni ostaci fipronila.
Posle dioksina nađenog u stočnoj hrani i konjskog mesa u lazanjama, postalo je jasno da u prehrambenom lancu danas nema efektivnog nadzora ni kontrole.

Ministar poljoprivrede Donje Saksonije Kristijan Mejer izjavio je da su sumnjiva jaja iz Holandije prodavana u Nemačkoj u mnogo većoj meri nego što je bilo poznato. Prema novim informacijama, ne radi se samo o tri, već o 10 miliona jaja.

Državno tužilaštvo u Oldenburgu je pokrenulo istragu protiv poljoprivrednika u Donjoj Saksoniji pod sumnjom da su prekršili zakon o životnim namirnicama. Ovim su pogođeni i odgovorni na farmama gde je u jajima testiranjem utvrđeno prisustvo fipronila. Do sada je bilo istraga i u Belgiji i Holandiji.

I u Sarlandu su se pojavila jaja s fipronilom, što znači da su sve nemačke pokrajine pogođene skandalom osim Saksonije.

Uzalud zabrane

Uzrok skandala je dezinfekciono sredstvo dega-16 s fipronilom kojim se uništavaju kod živine buve, krpelji i vaši. Fipronil u EU ne sme da se primenjuje na životinjama koje se koriste u prehrani ljudi.
U Holandiji je fipronil pronađen u jajima 17 proizvođača, a eksperti upozoravaju da će ih biti više, jer još nisu poznati rezultati za oko 180 zatvorenih uzgajivača. Jedan belgijski trgovac je osumnjičen da je sredstvo koristio i pored zabrane, a četiri nemačke firme koje su dobile dega-16 su zatvorene.

2022 © - Vesti online