Četvrtak 10.08.2017.
00:55
Đ. Barović - Vesti

Pozive dobijaju i obveznici u rasejanju: Od vojske nema bežanja

pixabay.com
Vojsku Srbije niko ne sme da "izbegne"

- On je davnih dana služio vojsku, a živimo u Švajcarskoj. Međutim, nedavno smo dobili obaveštenje da je pozvan na vojnu vežbu zakazanu za 5. septembar. Očekivala sam sve i svašta kada dođem u vojni odsek, ali zaposleni tamo su bili više nego korektni i tražili samo da im dostavim dokaz da je moj suprug u Švajcarskoj. Bila je dovoljna viza da problem bude sređen - ispričala je ova čitateljka.

Svi u evidenciji

"Vestima" je to bio povod da podsetimo sve u dijaspori koji su regulisali vojnu obavezu da se ne iznenade eventualnim pozivom za vojnu vežbu. Čak i one koji vojsku nisu služili.

- To što je ukinuto služenje vojnog roka, ne znači da je ukinuta vojna obaveza. Tako su svi građani Srbije od 18 do 65 godina u obavezi da budu upisani u vojnu evidenciju. Samim tim oni su postali vojni obveznici bez obzira na to da li su prethodno bili u vojsci ili ne. Prema slovu zakona u obavezi su da se odazivaju na pozive nadležnih koji ne moraju da se odnose samo na vojne vežbe, već na i dobijanje obaveštenja i slično - objašnjava za "Vesti" nekadašnji predsednik Vojnog suda u Beogradu Đorđe Trifunović.

U slučaju da neko od naših zemljaka dođe u takvu situaciju, Trifunović kaže da je najgore rešenje ignorisati poziv na vojnu vežbu.

Vežba do 15 dana

Priča o pozivima na vojne vežbe aktuelizovala se pre nekoliko meseci. Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić tada je rekao da pozivi na vojne vežbe nemaju nikakve veze sa bezbednosnim prilikama u regionu, niti sa migrantskom krizom.
- Reč je o planskoj aktivnosti. Jedina razlika je što sistem odbrane sada ima više novca, pa je ove godine moguće organizovati vojnu obuku u većem obimu - objasnio je Krivokapić i dodao da vojne vežbe mogu da traju od jednog do 15 dana.

Kazne do 420 evra

- Činjenica da je neko prijavljen u Srbiji, a živi u inostranstvu, ne oslobađa ga odgovornosti. On je na vreme morao da odjavi mesto boravišta i prijavi novo. Kako bi izbegli zakonom propisane kazne, umesto skrivanja mnogo je pametnije da se vojnom odseku obrate pisanom molbom u kojoj će navesti razlog zbog kojeg ne mogu da prisustvuju vojnoj vežbi i zbog čega traže odlaganje - ističe Trifunović.

Zaprećena kazna za neodazivanje je tri meseca zatvora ili od 80 do 420 evra u dinarskoj protivrednosti. U Ministarstvu odbrane navode da se uvažavaju opravdanja poput bolesti u porodici, sprečenosti zbog vanrednih okolnosti, ukoliko je reč o sportistima ili naučnim radnicima, ali i ako od rada obveznika zavisi egzistencija porodice.
U ovom ministarstvu navode i da pozivanje na vojne vežbe nije nikakva novost, a da je plan Vojske Srbije da se vojni obveznici pozivaju jednom u pet godina.

2024 © - Vesti online