Utorak 08.08.2017.
18:59
Vestionline, Tanjug

"Srbija i RS kao Istočna i Zapadna Nemačka, zajedno kad..."

Tanjug
Izjašnjavanje o deklaraciji u novembru

- Tako nešto nije neregularno niti protivno bilo čemu - smatra i kao primer navodi Istočnu i Zapadnu Nemačku koje su se ujedinile kada su se stvorili istorijski uslovi. 

Kako prenose mediji u BiH, Dodik je u tom smislu naveo da je najavljena deklaracija Srbije i Srpske o opstanku srpske nacije inicirana nedavno na sastanka Srba iz regiona u Novom Sadu, na kojem je zaključeno da treba pokušati da se definiše šta je važno za srpski nacionalni identitet i delovanje nacionalnih zajednica.

- Time niko ne dovodi u pitanje nijednu državu niti njen teritorijalni integritet, ali se dovode u pitanje politike koje idu za tim da se devastiraju srpska nacionalna zajednica i njena prava-  rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je podsetio da je dogovoreno da se parlamenti Srpske i Srbije izjasne o deklaraciji kad bude pripremljena, a to bi se moglo dogoditi u novembru. 

Dodik je naveo da u Republici Srpskoj se još ne zna ko će raditi na deklaraciji, a što će biti predmet sastanaka nakon godišnjih odmora. 

To je korisno, kaže on, i to će pokazati da srpske nacionalne zajednice nisu napuštene.
Pominjući status srpskih zajednica u nekim zemljama, poput Slovenije, gde joj nije priznat status nacionalne manjine, Dodik je posebno naveo da u Hrvatskoj sada živi značajno manje Srba, te da ih je oko 186.000, ali da se tek njih oko 56.000 usuđuje da govori srpskim jezikom.

Stanje Srba u Crnoj Gori opisao je kao "identitetski genocid nad srpskom nacionalnom zajednicom", dok se u Makedoniji, podseća, zatvara vladika koji je predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

- U BiH Srbi imaju svoju državu, ali ima problema sa njenim statusom, sa aspiracijama za njeno ukidanje. Vidljivo je, prema popisu iz 1991. godine, da je u Sarajevu živelo preko 157.000 Srba, a prema poslednjem popisu tamo živi njih samo 1.333 - naveo je Dodik.

Kako je ocenio, sve to govori da je u prošlom veku nad Srbima učinjen pogrom na različitim mestima, prenela je RTRS pozivajcuhi se na Srnu.

- Srpski narod je stradao u prošlom veku i raspadom Jugoslavije je rasejan, a prava mu umanjena - primetio je Dodik te naveo da pomenuta deklaracija nema aspiraciju da preuredi državu, već da se jasno kaže da evropska konvencija dozvoljava da se Srbima u Sloveniji da status nacionalne manjine, da se u Hrvatsko omogući korištenje ćirilice...

Dodao je da to znači i da se omogući poštivanje Ustava u BiH, kojeg ne poštuje međunarodna zajednica.

- Treba dodati i Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku i sagledati šta su sve izazovi sa kojima se suočava naša nacionalna zajednica u tim državama i sve to pokušati generisati kao svoj cilj - rekao je Dodik, te zaključio da su neuporedivo veća prava koja ima hrvatska zajednica u Srbiji nego prava koja Srbi imaju u Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online