Utorak 08.08.2017.
17:55
Tanjug

Nakon skandala s jajima Holandija testira i meso

pixabay.com
Pileće meso pod "istragom"

- Trenutno testiramo pileće meso na farmama peradi gde su zaražena jaja kako bismo utvrdili da li je i meso kontaminirano - izjavio je portparol holandske Agencije za bezbednost hrane NVWA, Tjite Mastenbruk za Frans pres.

U centru istrage je, kako je saopšteno, "više desetina" farmi koje proizvode jaja i pileće mesto. 

Trgovci na malo u nekoliko evropskih zemalja povukli su milione jaja sa polica supermarketa, pošto se proširio strah od toga da ona sadrže insekticid fipronil, potencijalno opasnu supstancu. 

U Holandiji će, kako navodi AFP, možda biti potrebno da se unište milioni kokošaka, navodi Rojters. 

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je fipronil umereno toksičan, ali dodaje da velike doze mogu prouzrokovati oštećenje organa.

Evropska komisija je u ponedeljak upozorila da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime je ovaj skandal dobio velike razmere. 

Holandske i belgijske vlasti su navele da insekticid potiče od snabdevača proizvoda za cišćenje u Holandiji. 

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil. 

Francuska vlada je saopštila da je u dve fabrike hrane u centralnom i zapadnom delu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom. 

2022 © - Vesti online