Sreda 09.08.2017.
00:56
R. Paković - Vesti

Prvi koraci za bratske susrete

R. Patković
Načelnik opštine Šamac: Đorđe Milićević

Pomogli su i prevazišli sami sebe. Još uvek su sveža sećanja posebno na Udruženje Slatinaca i Gajevljana (60 porodica) koji već decenijama žive i rade u Švajcarskoj.

Vremena prolaze, stanje u rodnom Šamcu se normalizovalo. A Slatinci iz dijaspore nikada ništa nisu radili neplanirano pa tako i u periodu godišnjih odmora koji su još uvek u toku.

Bili su prijatno iznenađeni pozivom načelnika opštine Šamac gospodina Đorđa Milićevića na susret i čašicu razgovora.

O tome šta je novo u zavičaju, načelik je upoznao goste i domaćine. Slatinci su predložili oživljavanje kontakta i saradnje u prvom planu na razmeni poseta mladih kao na primer kulturno-umetničkih asocijacija kako iz Švajcarske tako i slatinskog zavičaja.

Prvi pomaci su napravljeni. Za dan opštine Šamac 15. aprila 2018. u goste je pozvan KUD "Petar Kočić" iz Soloturna, čiji je predsednik veliki neimar Joco Vasiljević iz srednje Slatine.

Za 15. susrete Slatinaca 9. juna 2018. u Soloturnu će gostovati SPKD Prosvjeta iz srednje Slatine.

Načelnik Milićević informisao je goste da je u pripremi i elektronska baza podataka svih građana opštine Šamac u iseljeništvu koja će delovati u sastavu službe za društvene delatnosti.

Da je susret sa dijasporom važan događaj potvrđuje i veliki broj članova opštinske administracije: Đorđe Milićević načelnik, Predrag Pajić (u ime organizacija koje su imale saradnju sa udruženjem Slatinaca u Švajcarskoj), Slobodan Sjenčić (načelnik odeljenja za finansije), Nikolina Škrbić (predsednica skupštine), Vedrana Mihaljčić (načelnik odeljenja za urbanizam i stambene i komunalne poslove), Slobodan Stojić (načelnik službe za društvene delatnosti), Predrag Nedić (načelnik službe za lokalni razvoj) i Jadranka Škuljević (šef kabineta načelnika opštine).

Delegacija

Švajcarske Slatince su predstavljali: Joco Vasiljević, Milan Vasiljević, Ljubo Baćić, Marko Milićević, Ilija Kertić, Milan Radulović, Maksim Džombić, Nikola Vasiljević i Predrag Cvijanović.

2024 © - Vesti online