Ponedeljak 07.08.2017.
20:01
Vestionline, N1

Stigao odgovor: Hrvatski ministar zove kolege iz regiona u Zagreb

Tanjug/AP
Hrvatski pravilnik za treće zemlje zatresao region

"Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s tim je prilagođena i visina naknade za izdavanje sertifikata o usklađenosti s tržišnim standardima", navode iz Ministarstva. 

Dodaju da se ovaj Pravilnik odnosi na sve treće zemlje, te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba poreklom iz susednih država. Pravilnik je ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće, koji su propisani pravnim nasleđem Evropske unije, javlja "N1". 

"U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rešavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz regiona te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sledeće nedelje", navodi se u saopštenju. 

U Ministarstvu kažu da se inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susednih zemalja, odvija normalno. 

Ministri trgovine i poljoprivrede Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije uputili nešto ranije sa sastanka u Sarajevu ultimatum Hrvatskoj da u roku od sedam dana ukine odluku o povećanju naknada za fitosanitarni nadzor voća i povrća, dodajući da će u suprotnom uvesti slične kontramere. 

Resorni ministri iz BiH Mirko Šarović, iz Srbije Rasim Ljaljić, iz Crne Gore Dragica Sekulić i iz Makedonije Ljupče Nikolovski jednoglasni su u oceni da su te mere diskriminatorske, da se radi o nedozvoljenom necarinskom nametu koji dovodi do automatskog poskupljenja uvoznog voća i povrća, a time i do njegove cenovne nekonkurentnosti na hrvatskom tržištu. 

Oni su poručili Zagrebu da odmah povuče sporne mere i pozvali hrvatskog ministra Tolušića na sastanak u Podgorici najkasnije do kraja ove nedelje. 

Takođe su uputili zajedničko pismo Evropskoj komisiji da se uključi u rešavanje ovog problema, a Crna Gora i Makedonija će kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenuti i postupke pred tom organizacijom.

2021 © - Vesti online