Ponedeljak 07.08.2017.
17:13
b92.net

"Plašim se da je Hrvatska odluku donela uz EU"

N. Đurović
Voleo bih da trgovisnki rat nestane: Milan Prostran

On je, gostujući na B92 istakao da ono što se dešavalo ovih dana nije primereno onome što se promovisalo preko STO

- Srbija nema nikakvih razloga da uvodi oštre mere osim ako ne mora, a izgleda da će morati iako će to nama najmanje odgovarati -istakao je on. 

Prostran je rekao da je ovo jedna igra između mačke i miša, a kako je rekao, plaši se da je Hrvatska odluku donela uz podršku EU. 

- U ministarstvima postoje već pripremljena rešenja, a ja bih voleo da trgovinski rat nestane - rekao je Prostran podsećajući na gubitke i štetu od graničnog rata lani. Kako kaže, čini se da ovaj put hoće da se napravi veća šteta pa da se sedne za sto. 

A na pitanje da li Hrvatska na ovaj način krši zakone, on ističe da ona to ne čini ako joj to nije zamereno od strane Brisela. 

- Ona preduzima mere da zaštiti domaće proizvođače koji su veoma nervozni i nezadovoljni stanjem poljoprivrede u zemlji -  rekao je on, dodajući da je ovaj potez zbog unutrašnje potrebe. 

Prostran smatra i da je dobro što su ministri održali stastanak , što će poslati pismo Briselu i što je hrvatski ministar spreman na razgovor. 

Prostran je prokomentarisao i problem sa kojim se proizvođači suočavaju zbog suša, ističući da je najveći problem Srbija imala 2000. godine kada je najviše stradao kukuruz i šećerna repa. 

- Puno je godina iza nas koje nas upozoravaju da je klima promenjena, i potrebno je da se grade sistemi koji su veoma skupi - rekao je on. 

Prostran je zaključio da se sada treba pitati kako pomoći poljoprivrednicima da uđu u novu godinu, ako se ne proglasi sušna godina, a kao neke od mogućih pomoći koje država može da pruži ratarima Prostran navodi mogućnost odlaganja kredita, dati ratarima im naftu da mogu da uzoru, dati im đubrivo i seme.

2024 © - Vesti online