Za malu Maru sa ljubavlju

D. N. Petrović
Krava jedino što imaju: Porodica Milanović

- Pozvali su nas i pitali: kada da nas posete i šta nam je najpotrebnije. Rekli smo im da nam je svaka pomoć dobrodošla, jer smo u mraku, a u kući više nemamo ni dinara, niti kilograma brašna. Sve što smo imali i što su nam čitaoci "Vesti", koji nam pomažu da opstanemo na opusteloj planini, ranije slali, potrošili smo - priča Milan Milanović.

Naglašava da je "prva pomoć" brzo stigla.

- Delegacija koju su predvodili jedan kapetan i jedan zastavnik donela nam je pakete sa hranom koju koriste naši graničari dok su na terenu, džak brašna, slatkiše za malu Maru, sokove... Od svojih dnevnica sakupili su i skromnu novčanu pomoć koju su nam uručili. Oduševili su nas, jer su bukvalno od svojih usta odvojili da bi nama pomogli. Rekli su nam da ih pozovemo kad god smo u nevolji i da će, ako bude trebalo, sa nama deliti svaki svoj obrok. Obećali su i da će ponovo doći i da će svoje pretpostavljene obavestiti o našem teškom životu - priča Milan Milanović.

Iako mlad i spreman da radi i ne odbija nijedan posao, na osiromašenoj Rogozni ne može da zaradi ni za golo preživljavanje svoje porodice.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Najviše sirotinje je na Rogozni, na srpskoj i na kosovskoj strani.

- Kad god iz Novog Pazara krenem na deo planine koji teritorijalno pripada opštinama Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić, pripadnici naše policije i Vojske pošalju po nešto za stare i siromašne u zabitim selima. Dešava se da, iako su i njihove plate vrlo skromne, kompletno "istresu džepove" da bi pomogli nekome u nevolji. Dobri ljudi, poznaju teren, žive sa narodom i znaju kako se i koliko muče svi koji su na Rogozni ostali. Skromni su i ne vole da se o njihovoj dobroti mnogo priča - ističe humanitarac Hido Muratović i dodaje:

- Porodica Milanović je samo jedna od siromašnih koja ne može opstati ako im ne pomognemo. Uskoro ću ih posetiti, da im bar brašna i ulja ponesem, a apelujem i na čitaoce "Vesti" da im pomognemo da plate dug za struju, kako bi ponovo dobili svetlo, i izmirili dug u najbližoj prodavnici. Pre svega, kako bi ponovo, kad su u nevolji, bar najneophodnije namirnice mogli da uzmu "na recku".

Nemaju gde

- Da nije bilo "Vesti" i dobrih ljudi sa raznih strana sveta koji su nam slali novac i pakete, naša Mara bi gladovala. Hvala i pripadnicima Vojske što su nas se setili. Svi naši pokušaji da promenimo život do sada su padali u vodu, želeli smo da bar postavimo patos ili da popravimo krov na trošnoj kući, ali bi se uvek isprečilo nešto važnije. Ne verujem da će se u skorije vreme nešto promeniti nabolje. Sela na Rogozni se zatiru, stari umiru, mlađi odlaze sa planine. I mi bismo, ali nemamo gde da idemo - jada se Milanova supruga Eva.

2024 © - Vesti online