Četvrtak 08.07.2010.
17:30
Vestionline

Belgija: Posmrtni ostaci odlaze u kanalizaciju

Belgijske vlasti planiraju da potpuno odustanu od tradicionalnih pogreba i kremiranja, a da tela preminulih rastapaju raznim kiselinama i hemijskim preparatima, piše "Dejli Mejl“.

Ovaj bizaran predlog našao se kao tačka dnevnog reda zbog manjka pogrebnog prostora i zabrinutosti za životnu sredinu jer kremiranje tela u atmosferu ispušta gotovo 259 kilograma ugljen-dioksida.

Međutim, pre nego što postane legalan o procesu će raspravljati i članice komisije EU zbog bojazni da bi otpad iz resomacije mogao da završi u kanalizaciji.

Tokom procesa "resomacije“ telo se stavlja u svilenu vreću, a potom u metalni kavez, a na kraju u uređaj nazvan resomator. Čelični cilindar se puni mešavinom vode i kalijumhidroksida.

Rezultat je mala količina zeleno-smeđe tečenosti koja sadrži aminokiseline, peptide, šećere, soli i meke ostatke kosti koji se zatim mrve. Beli pepeo se tada može predati porodici pokojnika.Preostala tečnost može biti reciklirana i pretvorena u ekosastav koristeći se u memorijalnom vrtu ili jednostavno baciti u kanalizaciju.


Šest američkih saveznih država već je prihvatilo zakone koji dozvoljavaju jednoj škotskoj kompaniji da obavlja "resomaciju“. Iako se pepeo može reciklirati tokom sanacije otpada, ostaci pokojnika se takođe mogu staviti u urne i predati porodici.

Žena koja je osnovala kompaniju koja se bavi ovom vrstom "pogreba“ kaže da "resomacija“ pruža nov i inovativan način pristupa sahrani koji koristi manje energije i proizvodi manji efekat staklene bašte od kremacije.


"Ponestaje nam prostora za pokop preminulih, a već smo primili veliki broj zahteva i samo čekamo da proces postane legalan u Škotskoj. Svesni smo da je ovo vrlo osetljiva tema, no verujemo da je javnost spremna“, zaključila je ova preduzimljiva žena.

2024 © - Vesti online