Nedelja 06.08.2017.
09:48
Vestionline, Tanjug

Linta: Osuditi proustaštvo u Hrvatskoj

M. Karović
Miodrag Linta

Linta je pozvao ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića da uputi otvoreno pismo SAD, Evropskoj uniji i Nemačkoj i zatraži da osude činjenicu da hrvatska Vlada finansira koncert proustaškog pevača Tompsona i šalje svog izaslanika u vidu ministra odbrane Tome Medveda, naveo je Linta u izjavi za javnost.

"Na taj način hrvatska Vlada otvoreno rehabilituje fašističku ideologiju i šalje jasnu poruku da je ustaštvo temelj današnje hrvatske države čime duboko vređa stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma koji su na bestijalan način ubijeni u zloglasnoj NDH, ali i čitav srpski, jevrejski i romski narod", ocenjuje Linta. 

On ističe da je Tompson svoj koncert u Slunju, na kome je prisustvovalo desetine hiljada ljudi, započeo i ovaj put sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni". 

"Prisutni su klicali "Ubi Srbina", skandirali "Za dom spremni", pevali pjesmu o Juri i Bobanu - komandantima zloglasne ustaške legije koja je poznata po masovnom pokolju Srba i nosili majice i zastave sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", ističe Linta.

Ocenjuje da je gradonačelnik Slunja Jure Katić u svom govoru bio iskren i okupljenim pristalicama ustaštva rekao ono što je opštepoznato tj. da današnja skoro etnički čista Hrvatska nije stvorena na antifašizmu i odlukama ZAVNOH-a već je njen temelj nacifašistička NDH. 

"Glavni razlog održavanja koncerta Tompsona u Slunju ove godine jeste  odavanje počasti komandantu koljačke Crne legije Juri Francetiću koji je pre 75 godina tačnije 1942. godine ubijen pored sela Močile kod Slunja". 

Očigledno je da hrvatskoj Vladi nisu bitni dobrosusedski i partnerski odnosi sa Srbijom koji treba da budu zasnovani na vrednostima poštovanja ljudskih prava, antifašizma i ljudskog dostojanstva, smatra Linta i dodaje da povremene izjave hrvatskih zvaničnika u kojima osuđuju ustaštvo su deklarativnog karaktera i isključivo su namijenjene za spoljnu upotrebu. 
 

2024 © - Vesti online