Subota 05.08.2017.
17:51
Vestionline

Opasna jaja vrebaju iz EU!

pixabay
Pronađen visok nivo toksične materije

 

Čak 180 holandskih farmi je zatvoreno, a pokrenuta je i kriminalistička istraga kako bi se utvrdilo koliko je problem dosad eskalirao.

- Proizvodnja jaja je obustavljena. Kontaminiranim jajima smo ušli u trag i povučena su sa tržišta, pa je situacija sada pod kontrolom - izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Kaisa Itkonen.

Sva jaja koja je trebalo da budu izvezena u Nemačku, zaustavljena su na granici. Testovi sprovedeni na pilećem izmetu, krvi, jajima pokazali su vrlo visok nivo prisutnosti insekticida fipronila, koji je čest sastojak veterinarskih proizvoda uz pomoć kojih se uništavaju vaši i krpelji, ali zabranjen je za primenu kod životinja koje se koriste u prehrani.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, visok nivo tog otrova može oštetiti jetru, štitnu žlezdu i bubrege. Belgijski tužilac izjavio je kako se ispituju liste klijenata dve kompanije u Flandriji, specijalizovane za proizvodnju i nabavku proizvoda koji se koristi u borbi protiv vaši.

Strahuje se da je korišćena ilegalna supstanca koja se mešala sa insekticidom kako bi se poboljšala učinkovitost nošenja jaja kod kokoški. Holandske novine objavile su kako se neki od klijenata nalaze u Poljskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, ali zasad nema potvrde da su kontaminirana jaja prodavana u tim zemljama.

2024 © - Vesti online