Subota 05.08.2017.
09:11
sputniknews.com, Vestionline

Srbi u Sarajevu govore tiho

A. Čukić
Milorad Dodik zabrinut za Srbe u Sarajevu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da Srbi u bivšim jugoslovenskim republikama veoma loše prolaze i da je reč o institucionalnim progonima, a da se u Hrvatskoj širi i veliki strah kod Srba koji nemaju hrabrosti da izraze svoju nacionalnu pripadnost.

- Od Slovenije do Makedonije, Crne Gore, BiH, imamo ozbiljne probleme koji idu na narušavanje srpskog nacionalnog identiteta - ocenio je Dodik.

Naveo je da Srbi tamo nisu uključeni u institucije kao što su ostale manjine uključene u slučaju Srbije i RS.

- Pripadnici ostalih naroda imaju potpuno pravo izražavanja identiteta. Razgovarali smo o toj činjenici - rekao je Dodik.

Dodik je rekao vlasti u BiH pokušavaju da još više otežaju položaj Srba i naveo je da Srbi u Sarajevu govore tiho da su pripadnici srpskog naroda i da imaju strah.

Dodik je kazao da u prethodnim vremenima uloga međunarodne zajednice "u najmanju ruku nije bila korektna".

Kako je rekao, ona je pokušala da uruši RS i da ojača unitarnu BiH koja je "antisrpski projekat".

- Mi u RS ne vidimo mogućnost i okvir za našu nacionalnu slobodu - rekao je Dodik i dodao da je BiH koja je stvorena Dejtonom pomalo izgubljena, jer je degradirana.

Kako je rekao, s druge strane, Bošnjaci u RS su zastupljeni u institucijama.

On smatra i da je veoma važno što se u Srbiji obeležava godišnjica "Oluje", kako bi se ukazalo na to koliko je Srba iz Hrvatske prognano i ubijeno.

On je za RTS naveo i da 250 000 Srba prognano iz Hrvatske, ali da su oni došli na sigurno i poboljšali život i kapacitete u Srbiji i Republici Srpskoj, ocenjujući i da je odlaskom Srba Hrvatska izgubila.

Dodik je istakao značaj jedinstva RS i Srbije, a naveo je da je zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je tek sa njim kao premijerom uspostavljeno obeležavanje "Oluje".    

2024 © - Vesti online