Subota 05.08.2017.
08:58
Vestionline, Tanjug

Bela kuća "na udaru": Traže se poverljiva dokumenta o Majklu Flinu

pixabay.com
Istražitelji "pritisli" Belu kuću

- Iako to nije formalni zahtev, ovo je prvi put da Milerov tim traži od Bele kuće takva dokumenta - navodi "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi.

Njujorški dnevnik dodaje da su istražitelji, takođe, ispitali neimenovane svedoke da li je Flina tajno plaćala turska vlada u poslednjim mesecima predizborne predsedničke kampanje u SAD 2016, prenosi danas Rojters.

"Njujork tajms" navodi reči Taja Koba, Trampovog specijalnog savetnika, koji je naveo da Trampovi saradnici sarađuju sa specijalnim savetom o tekućim pitanjima.

Bela kuća i Flinov advokat Robert Kelner za sada nisu odgovorili na upit britanske agencije za komentar.

Tramp, inače, negira bilo kakav dosluh između njegovog predizbornog tima, a istragu o tome nazvao je "lovom na veštice".

Flina je smenio u februaru nakon što je postalo jasno da je on pogrešno opisao prirodu telefonskih razgovora koje je imao sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu u decembru mesecu.

Rojters je u junu preneo da federalni tužioci u Virdžiniji istražuju navode o sporazumu između Flina i turskog biznismena Ekima Alptekina u okviru obimne krivične istrage.

Alptekinova kompanija sa sedištem u Holandiji, "Inovo BV", platila je neaktivnoj Flinovoj "Intel grupi" 530.000 dolara od septembra do novembra 2016. za produciranje dokumentarca i istrage o Fetulahu Gulenu, turskom svešteniku koji živi u egzilu u SAD, a koga turski predsednik Redžep Tajip Erdogan krivi za neuspeli pokušaj puča izveden prošle godine, navodi britanska agencija.

2024 © - Vesti online