Petak 04.08.2017.
14:29
Vestionline, b92.net

Na Veneri je danas 420℃, ali ova planeta krije mnoge tajne

pixabay.com
 

Naime, grupa naučnika sa Univerziteta u Parizu simulirala je putem kompjuterskih modela način na koji je Venera evoluirala kroz vreme i različita stanja koja je prošla. 

Zahvaljujući izuzetno sporoj rotaciji - skoro 116 puta sporijoj nego Zemljinoj - kombinovanoj sa odgavarajućom količinom ugljen-dioksida koji danas postoji na planeti, otkriveno je da je Venera nekada imala uslove da "ugosti" ogroman plitki okean. Stvar je u tome što je za tako nešto bio potreban deblji sloj oblaka koji bi hladio površinu planete da bi okean uopšte mogao da postoji. 

Istraživanje je zasnovano na ranijim podacima o tome kako se kamenita planeta uopšte formirala, kao i kako su tektonske aktivnosti dovele do ekstremne toplote koja danas na njoj vlada. Kao i Zemlja, pretpostavlja se da se Venera formirala na sličan način, a simulacije sugerišu da je Veneri bilo potrebno samo 30 odsto vode koju ima Zemlja, kao i da je veći deo njene površine bio prekriven tankim slojem. 

Istraživači ovo navode samo kao teoriju za koju treba da pronađu više dokaza, a slažu se da će najbolja prilika za to biti planirana misija ruskog svemirskog programa planirana za 2024. godinu.

2024 © - Vesti online