Subota 05.08.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti

Stranke menjaju kao čarape

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Predstavnica Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA: Jovana Đurbabić

Objašnjava da za četvrtinu od 6.737 odbornika, nisu našli informacije o stranačkoj pripadnosti.

Koliko preleta su imali rekorderi?

- U Šapcu smo zabeležili dva slučaja da su odbornici za svega godinu dana napustili stranku na čijoj su listi ušli u parlament i onda promenili još tri partije. Odbornik iz Kruševca je u istom periodu promenio dve stranke, a bilo je još 163 slučaja odbornika koji su promenili partiju ili postali samostalni.

Gde toga ima najviše?

- Rekorder je Pančevo sa 12 prelazaka, a slede Kragujevac sa 11 i Merošina, gde je deset odbornika promenilo partijske boje.

Je l to izuzetak ili pravilo?

- Deluje da je pravilo koje vodi izigravanju poverenja građana i obesmišljava izbore. Uz "pozajmljene odbornike", skupštinska većina je prekrojena, a ta promena izborne volje birača mimo izlaska na birališta urušava njihovo poverenje u institucije i vladavinu prava.

Šta ljude navodi da lako promene zastavu?

- Njihovi motivi nisu do kraja ispitani i mada se ne može sve generalizovati, ima pretpostavki da to ne rade iz ideoloških i političkih ubeđenja, već vrlo često zarad lične koristi.

Pamtimo preletače

Zašto je CRTA bitna biračima u Srbiji?

- Mi, kao građani, smo na izborima poverili naš glas ljudima na izbornim listama u koje smo imali dovoljno poverenja da će nas najbolje zastupati u lokalnim skupštinama. Ako nakon izbora promene opciju zaboravljajući naše poverenje, onda je na nama da pamtimo ko su bili preletači, da pratimo odbornika i da sledeći put dobro razmislimo ko su ljudi na izbornim listama koje želimo da podržimo.

2024 © - Vesti online