Petak 04.08.2017.
11:11
Vestionline, Tanjug

Austrija "gori": Beč blizu istorijskog rekorda

Ta temperatura je blizu istorijskog rekorda. Naime, 8. avgusta 2013. izmereno je 39,5 stepeni, što je najviše izmerena temperatura u Beču.

Tog dana, pre četiri godine, izmerena je i rekordna vrednosta u istoriji merenja u Austriji od 40,5 stepeni, koliko je zabeleženo u Dojč-Altenburgu.

Zbog suše i vreline primećen je i pomor riba u austrijskim rekama. Voda se, na nekim delovima, zagreva i preko 25 stepeni, što smanjuje količinu kiseonika.

- Gotovo sav riblji fond je ugrožen. Veoma smo blizu letalne granice - upozorava Gregor Grafogl, šef Udruženja ribara Donje Austrije.

Vatrogasci, kada god mogu, ovih dana, upumpavaju svežu vodu u reke i jezera. Takođe i poljoprivrednici imaju teškoće da se bore za svoje useve.

U pokrajini Burgenland su poljoprivrednici, pre par dana, kada je već bilo više vrelih dana u nizu, ukazalo da je do 20 odsto useva uništena.

Pored toga postoji još jedan rekord ka kome se ide - broj utopljenih plivača. Tokom ovog leta već su se utopile 22 osobe u Austriji prilikom kupanja.

Inače godišnji prosek po letu, što uključuje i septembar, je 30, a već sada je broj žrtava veoma blizu te vrednosti.

2024 © - Vesti online