Petak 04.08.2017.
04:30
Vestionline, b92.net

Apple ima tajnu istoriju za koju sigurno nikada niste čuli

EPA/John G. Mabanglo
Osnivač Apple carstva: Stiv Džobs

"Postoje barem dva različita načina da razmišljate o tome. Prvi je da postoji skrivena istorija proizvoda kao posledica misterioznosti koja je oduvek pratila tu kompaniju. 

Kada se Stiv Džobs vratio u Apple sredinom devedesetih, negovao je tajnovitost i čuvao je imena i dela timova kompanije podalje od očiju javnosti, što mu je, smatrao je on, omogućilo da bolje predstavi priču o svakom od proizvoda kompanije. 

Zato mnogi povezuju iPhone (ili iPod i iPad) prvenstveno sa Stivom Džobsom ili sa Džobsom i Džonijem Ajvom. Međutim, mnogi timovi briljantnih dizajnera, inženjera i programera radili su na iPhoneu. 

Apple je istoriju uređeja čuvao u tajnosti jer je, verujem, želeo da pojednostavi svoju poruku i izvuče korist iz činjenice da je Stiv Džobs bio izvanredna i voljena javna ličnost. Prvi deo moje knjige zasnovan je na prenošenju tajne istorije. 

Drugi je da postoji 'tajna' istorija uređaja koji trenutno držite u ruci, jer Apple nije želeo da otkrio kako se pravi ili odakle potiču njegovi delovi, ali i zato što i sami korisnici nisu dovoljno radoznali da to saznaju. Barem ja nisam bio. Kako bih to ispravio, ispratio sam lanac proizvodnje sve do sirovina od kojih nastaju delovi iPhone-a, kako bi rasvetlio tajnu istoriju svakog fizičkog uređaja - od rudnika aluminijuma u Boliviji, litijuma u Čileu, do fabrika komponenti u Kini i prodavnica širom sveta, upoznajući se usput sa ljudima koji su stvaranje tog proizvoda učinili mogućim. 

Pored toga, postoji mnogo 'skrivenih' istorija vezanih za telefon: neimenovanih pionira tehnologija (poput multitouch) kao što su Vejn Vesterman, Bil Bakston i Bent Stamp, potpuno nepoznatih javnosti, ali koji su učinili mogućim moderne uređaje. 

Smatram da je razumevanje svih tih 'tajnih' istorija je ključno za to kako je toliko važan proizvod nastao."

2024 © - Vesti online