Četvrtak 03.08.2017.
23:23
Z. Marjanović - Vesti

U trci za nagrade 18 orkestara

EPA/Krle Radovanović
Još malo: Detalji sa prošlogodišnje fešte

Sobe su okrečene, očišćene i spremne, a atmosfera u samoj Guči je sve vrelija kako se približava 9. avgust kada će Sabor i početi. Svečano otvaranje i podizanje saborske zastave zakazano je za 10. avgust, a do tada je ostalo da trubači uglancaju svoje trube i spremni dočekaju takmičenje.

Samo Brega

Ove godine, prema novim propozicijama Sabora, neće biti poznatih folk pevača, a jedini koji će svirati u Guči biće Goran Bregović i Bijelo dugme. Organizatori to objašnjavaju činjenicom da je njihova muzika bogata trubačkim zvucima, pa se uklapa u Sabor. Brega će imati čast da zatvori Sabor, pa je njegov koncert predviđen za nedelju, 13. avgust.

Kako su saopštili organizatori, nakon brojnih predtakmičenja odabrano je 17 orkestara koji će nastupiti u glavnom takmičarskom programu. Ostalo je da se za učešće u finalu odabere još jedan orkestar koji će biti izabran u baražu dan uoči takmičenja - ukupno 18 trubačkih orkestara.

Predtakmičenja su održana u Knjaževcu, Boljevcu, Leskovcu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Kovačici, Surdulici, Prijepolju i Požegi. Finalno takmičenje trubačkih orkestara u seniorskoj konkurenciji, što je i najznačajnije takmičenje, održaće se u subotu, 12. avgusta.

Za nastup na pozornici u Guči i nadmetanje za najviša trubačka priznanja izborili su se trubački orkestri Kristijana Azirovića iz Bojnika, Stojana Krstića iz Lepenice, Zlatne trube iz Knjaževca, orkestri Milana Nikolića iz Grdelice, Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, Ivana Đenadića iz Akmečića, Stefana Mladenovića iz Vranja, Novosadski trubači iz Novog Sada, Tornado iz Jabuke, kao i orkestri Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića iz Požege, Vladimira Ivanovića iz Zagužanja, Mirka Gligorijevića iz Duba, Jovice Ajdarevića iz Pavlovca, Saše Pavkovića iz Pirota, Fejata i Nebojše Sejdića iz Bojnika, Aleksandra Đorđevića iz Bora, Bojana Krstića iz Vladičinog Hana.

Prema izjavi Slobodana Jolovića, predsednika Saborskog odbora, Guča je spremna da dočeka rekordan broj posetilaca uz napomenu da se ulaz u Guču i parking u vreme održavanja Sabora neće naplaćivati i da će se ove godine na Saboru čuti isključivo muzika trubača.

Bogat program

Osim takmičenja najboljih trubača, što je svakako najatraktivniji deo programa, organizatori Sabora su i ove godine ponudili posetiocima brojne prateće manifestacije. Tako će gosti imati prilike da u Muzeju trube uživaju u Sajmu turizma, dok će se u dvorištu ovog zdanja održati Sajam knjiga.

Biće prezentacija knjiga i publikacija o Saboru, predstavljanje kapelnika mladih trubačkih orkestara, kao i takmičenje mladih trubačkih orkestara. Naravno, neće izostati ni tradicionalni defile učesnika Sabora ulicama Guče, kao i koncerti najpoznatijih majstora trube Bobana Markovića, Ekrema Mamutovića, Dejana Lazarevića...


 

2024 © - Vesti online