Petak 04.08.2017.
06:00
B. B. - Vesti

Nemačka traži radnike: Pomama za trgovcima i advokatima

pixabay.com
Ako vam je san da radite u inostranstvu, možda da se oprobate u Nemačkoj

Ovaj indeks je od 2014. godine konstantno rastao u poređenju sa 2005. godinom, kada je uveden. U julu je iznosio 238 poena, tri više nego u junu i 21 više nego pre godinu dana.

U međuvremenu, jedva da postoji branša koja ne traži odgovarajuće saradnike. Izuzimajući javne službe i oblast vaspitanja i nastave, u svim drugim sferama je potražnja za radnom snagom veća nego pre godinu dana.

Najviše otvorenih mesta je u industriji, u trgovini, uslužnim delatnostima, kao što su poreski savetnici, advokati i reklamne agencije, kao i u građevinskoj branši. Potražnja za radnom snagom na određeno vreme je takođe velika.

Razlog za ovo je stabilna privredna situacija koja vodi ka tome da zaposleni češće menjaju firme u potrazi za bolje plaćenim poslom, a ove ne mogu odmah da nađu zamenu. Takva mesta ostaju nepopunjena mesecima u statistici.

Ovi podaci se daju zajedno sa ciframa o nezaposlenosti, koja beleži blagi porast od 45.000 u odnosu na prethodni mesec i u julu iznosi 2,5 miliona. To znači da je 143.000 nezaposlenih manje nego pre godinu dana, kažu najnovije brojke Savezne agencije za rad u Nirnbergu.

2024 © - Vesti online