Četvrtak 03.08.2017.
21:21
B. Đokić - Vesti

Sahranjen vatrogasac stradao na Adi Huji: Oteran u smrt

V. Sekulić
Kolege ogorčene zbog tragedije

Međutim, ostaje pitanje ko je odgovoran što je ovaj hrabri vatrogasac stradao. U Policijskom sindikatu Srbije traže odgovornost Predraga Marića, njegovog šefa i načelnika Sektora za vanredne situacije.

Zašto je Rmuš stradao, pokušali su da "Vestima" objasne njegove kolege vatrogasci, koji su insistirali na anonimnosti.

- Požar je izbio po deseti put u poslednje dve godine u Kartonki Avala na istom mestu i iz istih razloga. To je pogon u kom se koristi ugalj za stvaranje vodene pare. Po celom objektu je ugljena prašina do visine članaka, a oprema je preistorijska, potpuno nebezbedna po protivpožarnim standardima. Plastični točkići, elektromašine bez zaštite, dovoljna je iskra sve da zapali. To se i dešava, svakih mesec-dva izbije požar. Kao da nas nadređeni u MUP-u namerno šalju u smrt jer nikakve izmene i poboljšanje bezbednosti nisu urađeni. Svako od nas je po dva-tri puta do sada išao tamo da interveniše. Svako od nas je mogao da pogine, ali, eto, to se desilo Milanu - kažu njegove kolege iz Vatrogasne brigade Beograd, koji dodaju da je to pitanje i za ministra policije Nebojšu Stefanovića.

Bez obzira na nebezbednost tog pogona, radnici bi posle nekoliko dana od svakog požara normalno počeli da dolaze da rade, a fabrici nije zabranjen rad do ispunjavanja protivpožarnih standarda. Iz tih razloga, Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, traži Marićevu ostavku.

- Za poslednje dve godine vatrogasci beogradske brigade su 10 puta gasili požar u ovoj fabrici, u istom pogonu i iz potpuno istih razloga. Fabrika nije zatvarana do ispunjavanja protivpožarnih standarda, već bi nastavljala da radi bez problema, do novog požara. Kako je moguće da svakih nekoliko meseci izbije požar zbog zastarele opreme i manjka protivpožarne zaštite, a fabrika sve vreme radi normalno. Napokon neko u Srbiji treba da preuzme odgovornost. U ovom slučaju, najveću odgovornost ima gospodin Marić, koji ništa nije učinio da vatrogasci dobiju adekvatnu opremu kako bi se izbegla tragedija i koji je na čelu sistema koji treba da predupredi da se ovakve nesreće ne dešavaju - izjavio je Mijailović.

Pobegao od OVK, stradao u Beogradu

Stradali vatrogasac poreklom je sa Kosova. Izbegao je sa porodicom posle NATO agresije juna 1999. godine iz Peći, a vatrogasac je postao 2004. godine.
- Venčali smo se 18. maja, kada smo krstili i Dragana, za njegov prvi rođendan. Otišli smo na more u julu, vratili se i dogodilo se ovo - kaže za medije njegova supruga Dragana Rmuš.

2020 © - Vesti online