Četvrtak 03.08.2017.
10:06
Vestionline, Tanjug

Zlu ne trebalo: Ruski helikopter za gašenje požara sleteo na niški aerodrom

youtube.com/hhelikopter
Ruski helikopter "doleteo"

Helikopter će iz preventivnih razloga biti smešten na niškom aerodromu u periodu od 2. avgusta do 31. avgusta na osnovu Sporazuma Vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama.

Kapetan posade ruskog helikoptera Vladimir Serežev je po dolasku u Niš rekao da je ta letelica večeras stigla i predata je Rusko srpskom humanitarnom centru, a biće korišćena za dežurstvo u predstojećem periodu.

On je dodao da je u pitanju proverena letelica koja u sklopu svog mehanizma može obavljati više zadataka, počev od monitoringa i izviđanja terena, različith vrsta sanitarnih zadataka i spasavanje ugroženih lica.

Serežev je dodao da će posada raditi savesno i odgovorno na svojim zadacima.

Srđan Mitrović, načelnik uprave za vanredne situacije u Nišu, poželeo je dobrodošicu posadi ruskog helikoptera.

- Na osnovu sporazuma Vlade Srbije i Ruske Federacije vezano za humanitane misije u vanrednim situcijama letelica MI-8 je sletela u Niš sa zadatkom pomoći našoj službi radi gašenja požara na teriroriji Srbije - kazao je on i dodao:

- Nastavljamo sa praksom ranijih godina kada su letelice ruskog ministarstva za vanredne situacije Ruske federacije bile na ovom aerodromu prisutne sa zadatkom gašenja.

On je dodao da je zbog nepovoljnih vremenskih prilika povećan broj požara na otvorenom prostoru i da su sve jedinice na svojim zadacima.

Bojan Glamočlija, direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu rekao je da je ovo nastavak saradnje Vlade Srbije i Ruske Federacije.

- Ovaj helikopter je nama bio preko potreban jer imamo dosta požara na otvorenom - rekao je on.

Prema njegovim rečima, helikopter je stavljen na raspolaganje Vladi Srbije, odnosno Sektoru za vanredne stiacije, i biće tu minimum mesec dana, a maksimum koliko Vlada Srbije bude rekla da je potrebno.

On je istakao odličnu saradnju i dodao "da smo mnogo spremniji sa ovakvom letelicom koja će biti na dežurstvu i moći da poleti u svakom trenutku.

2024 © - Vesti online