Četvrtak 03.08.2017.
10:17
Vestionline, Tanjug

Zagreb: SSP nije prekršen

Tanjug
Da li će Srbija i Hrvatska same rešiti problem ili EU mora da "umeša prste"?

U Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske je rečeno da se ne radi o vancarinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor koje po mišljenju Hrvatske "nisu preterane".

- Detaljna kontrola na granicama košta i zahteva širi obim posla, kao i veći angažman graničnih inspektora. Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od 2.000 kuna (270 evra) ne ocenjujemo preteranom u poređenju s drugim državama članicama - rečeno je u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede. 

Kao opravdanje odluke naveli su isključivo zaštitu potrošača, zbog čega je i donet Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima koji se primenjuje od 15. jula, naveo je list. 

- Nije reč o diskriminaciji robe i trgovaca koji dolaze iz nama susednih i prijateljskih zemalja - rekli su u ministarstvu i dodali da se u tom propisu ništa nije menjalo u sistemu kontrole i da je on uveden još 2013. godine u skladu sa propisima EU. 

Hrvatska je usvojila mere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU. 

Zvaničnici Srbije osudili su te mere i uputili notu odnosno zahtev da Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u što kraćem roku kontaktira Ministarstvo poljoprivrede Srbije kako bi se rešila situacija.

Premijerka Ana Brnabić kazala je da ako se situacija ne reši u komunikaciji dva ministarstva očekuje reakciju Evropske komisije.

2024 © - Vesti online