Četvrtak 03.08.2017.
08:22
blic.rs, Vestionline

Najveća svađa u Evropi na pomolu? Svi se bore za ovo...

pixabay.com
Ko će prvi stići do cilja?

Za novo sedište Evropske agencije za lekove (EMA) do 1. avgusta pristiglo je 19 ponuda, a za Evropsko nadzorno telo za bankarstvo (EBA) osam, piše "Jutarnji list".

Nadmetanje za ugled, radna mesta i poslove vezane za EU agencije često se užari, ali ova diplomatska utakmica rizikuje da oslabi jedinstvo preostalih 27 članica EU-a usred osetljivih dvogodišnjih razgovora o Bregzitu, ocenjuje agencija Rojters u utorak.

Posebno velik interes vlada za to gde će biti sedište Evropske agencije za lekove koja ima gotovo 900 zaposlenih, godišnji budžet od 360 miliona evra i tokom godine na sastancima u Londonu okuplja 36.000 stručnjaka.

Iako na papiru svi imaju iste šanse, očekuje se da će Francuska i Nemačka imati glavnu ulogu u odlučivanju.

Ponude za smeštanje EMA-e dali su Amsterdam, Atina, Barselona, Bon, Bratislava, Brisel, Bukurešt, Kopenhagen, Dablin, Helsinki, Lil, Milano, Porto, Sofija, Stokholm, Malta, Beč, Varšava i Zagreb.

Milanski gradonačelnik Đuzepe Sala, čiji grad agencija Rojters ocenjuje favoritom za dobijanje Evropske agencije za lekove, rekao je u utorak da ponudu slovačke prestonice Bratislave ne treba prihvatiti.

- Da Bratislava može biti ozbiljan kandidat, gledajući na učešće te zemlje u određenim pristupima imigraciji, po mom je mišljenju nešto neprihvatljivo - rekao je Sala, prenosi ANSA.

Slovačka, s Češkom, Poljskom i Mađarskom, pripada Višegradskoj grupi koja je nedavno zauzela vrlo oštre stavove o prihvatanju migranata u EU koji su se iskrcali u Italiji, podseća italijanska agencija.

- Teško je reći kolike izglede ima Milano, dosije je sigurno vrlo dobar. Ako je to političko pitanje, a to će biti, verujem da naša vlada mora iskoristiti značaj Italije - rekao je Sala.

Predsednik italijanske regije Lombardije Roberto Maroni (Lega Nord) prošle je nedelje, kako su preneli italijanski mediji, izrazio bojazan da bi kandidaturu Milana mogla otežati francusko-nemačka osovina, odnosno da te dve zemlje podržavaju kandidature Porta, Beča, Bona, Kopenhagena i Bratislave.

Maroni je izrazio sumnju da se francuski predsednik Emanuel Makron dogovorio s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da pošalju EMA-u u Bratislavu i dodao da ga zabrinjava mogućnost da će prevladati "politička logika", a Italija biti bez saveznika.

Među kriterijumima koji moraju biti zadovoljeni za sedište je i osiguravanje odgovarajuće zgrade s potrebnom kvadraturom. Na primer, sadašnje sedište EMA-e u Londonu ima 27.000 metara kvadratnih površine, od čega 6.000 metara kvardratnih otpada na kancelarije različite površine.

Milano, glavni grad Lombardije, za smeštaj EMA-e ponudio je istorijski neboder Pireli, građen pedesetih godina prošlog veka, u kojem se trenutno nalazi regionalna skupština. Maroni je potvrdio da je regija spremna da tu zgradu prepusti Evropskoj agenciji za lekove.

2024 © - Vesti online