Sreda 02.08.2017.
22:50
Vestionline, Tanjug

"Hrvati nam se rugaju u lice: Svake godine pred Bljesak i Oluju... "

Tanjug
Tako se ne grade dobrosusedski odnosi: Ivica Dačić

- Ovo nije prvi put da Hrvatska uvodi ovakve mere, ona je početkom godine uvela i nova pravila za uvoz vina - rekao je Dačić za RTS.

To je ekonomski deo problema jer Hrvatska godišnje uveze 280 miliona evra voća i povrća, a izveze 60 miliona, rekao je Dačić, a potom se osrvnuo na političke poruke koje šalje Hrvatska.

- Kad god se približavamo obeležavanju policijske operacije "Bljesak" ili "Oluja", uvek imamo ovakve poteze Hrvatske. Prošle godine 8. aprila Hrvatska nije dala saglasnost na poglavlje 23, 22. jula je bila rehabilitacija Stepinca, 28. jula ukinuta presuda Branimiru Glavašu, sada 1. avgusta Hrvatska je uvela ove ekonomske mere - podsetio je Dačić.

On se osvnuo i na koncert Tompsona u Slunju koji, kako je rekao, predstavlja još jednu provokaciju.

- To je sada marginalno u svemu ovome, ali on ima određenu političku poruku. Danas je jedan naučnik poslao pismo gde kaže zašto Tompsom drži koncert u Slunju - pa zato što je toga dana 75 godina od spaljivalja 463 Srba, 1942. godine u crkvi, od čega je 149 dece mlađe od 13 godina - napomenuo je Dačić.

- To je ustvari rugalica - rugaju nam se u lice i kažu ništa nam ne smete ništa nam ne možete, mi smo članovi EU - protumačio je Dačić poteze Hrvatske i konstatovao da svako mora da se uzdrži od provokativnih poteza ako želimo dobrosusedske odnose.

Dačić je ocenio da bi trebalo da "stalno bude neki samit i kako ne bi imali vremena da donose mere kad se vrate sa samita". On je poručio da je za regionalnu stabilnost, odbranu i bezbednost potrebna politička volja lidera i da će u tome Srbija imati konstruktivu ulogu.

2024 © - Vesti online