Sreda 02.08.2017.
20:48
Vestionline, Tanjug

Dačić: Srbija neće kapitulirati - nikada nećemo priznati Kosovo!

Tanjug
Sve se gleda kroz odnos prema Rusiji: Ivica Dačić

Dačić je za RTS rekao da su neki shvatili poziv predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog, kao poziv da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, ali je istakao da to nije tako i da Srbija to nikada neće uraditi.

On je rekao i da "neki misle da taj problem treba rešiti takošto će Srbija da kapitulira", ali da Srbija poziva na dijalog, jer ima konkretne ideje kako bi se trajno rešio problem.

- Srbija to neće uraditi. Srbija poziva na dijalog ne zato što je slaba već zato što je jaka i ima konkretne ideje. Kažu da moj predlog narušava granice. Koje granice? Kako ih nije sramota? Oni su narušili granice Srbije, prvo su srušili granice Srbije, a sad kažu "dobro, nema više dalje". Tako se ne može voditi dijalog - istakao je Dačić.

Dačić je ocenio i da ne treba niko da se meša u pitanje o dijalogu ako su za njega i Srbi i Albanci.

- Danas sam pročitao tekst nekog Albanca iz Brisela koji napada moju ideju, a Belgija i Holandija su razmenile teritoriju. Ako je nešto dobrovoljno, bez sile, onda nema potrebe da se bilo ko sekira - ističe Dačić.

On smatra i da je sramotna teza "ako neko misli da to znači da će Srbija popustiti i priznati Kosovo, priznati da bude članica UN i kako kaže Saša Janković, članica Interpola".

Ni za Istok, ni za Zapad

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je Srbija učestvovala na samitu Jadranske povelje u Podgorici kao posmatrač, ističući da je Srbija za sebe, a ne za Istok ni za Zapad.

Preterivanje

On je kazao da Srbija uvažava Crnu Goru kao državu, ali da je  preterivanje kada se kaže da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana

Samit Jadranske povelje u Podgorici nije regionalni skup već je njegova ključna tema bezbednost, objasnio je Dačić za RTS.

On je dodao da je to  skup zemalja, formiran 2003., koje imaju aspiracije da budu članovi NATO i njegova ključna tema je bezbednost , a u međuvremenu su tri zemlje od pet i postale članice NATO, rekao je on za RTS i istakao da je Srbija posmatrač u toj situaciji.

Samit nikada nije bio održan na nivou premijera, ali  ove godine je podignut na taj nivo zbog Crne Gore, dodao je Dačić.

Na samitu su se čuli izrazi  iz vremena gvozdene zavese kao što su Zapad i Istok, iako komunistčkog Istoka više nema, ukazao je Dačić.

- Ovde je pitanje Rusije i sve se gleda kroz odnos prema Rusiji - rekao je on i dodao da je Srbija  za sebe, ne učestvuje u tome i nije ni za Istok ni za Zapad.

Hotel Klinton

Dačić je ocenio i da je Klintionova politika i dalje živa, ali da su se vremena promenila.
Crnogorski premijer Duško Markovic ranije danas napravio je lapsus u Podgorici, rekavši da će samit biti održan u "hotelu Klinton" umesto u hotelu "Hilton". Dačić za taj lapsus kaže da je "mentalnog karaktera".
- Klintonova politika i dalje je živa, ali su se promenila vremena u svetu. I zato unutrašnji dijalog jeste dijalog između nas. Danas biti Evropljanin, biti spreman na dijalog izgleda znači biti antisrbin. Ne mislim da je to tako - naglasio je Dačić.

2024 © - Vesti online