Sreda 02.08.2017.
19:13
B. Simonović - Vesti

Podgorica slavi zločinca: Obelisk za decoubicu

youtube.com/Duklja - Zeta - Crna Gora
Otkrivanje spomenika

* Spomenik je otkriven u ponedeljak uveče na centralnom podgoričkom trgu. Reč je, zapravo, o novoobnovljenom spomenu Mirku Petroviću, koji je bio stariji brat prvog crnogorskog svetovnog vladara, knjaza Danila, i otac knjaza, i prvog crnogorskog kralja Nikole Prvog Petrovića. Obelisk je posvećen i crnogorskim junacima iz oslobodilačkih ratova vođenih u drugoj polovini 19. veka.

* Beli, gotovo deset metara visoki mramorni obelisk, postavljen na mestu na kojem je knjaz Nikola 1886. godine podigao sličan spomenik ocu, otkrili su gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i ministar vojske Predrag Bošković, a među jedva stotinak prisutnih, uglavnom opštinskih činovnika, od zvaničnika su bili prisutni samo predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović, ministar kulture Janko Ljumović i mitropolit tzv. Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Srušili ga ujedinitelji

Stari spomenik vojvodi Mirku je 1886. godine podigao sin, knjaz Nikola Petrović. Tada je čak i novi deo Podgorice između Ribnice i Morače prozvan Mirkova varoš. Taj spomenik je srušen je 1919, odmah posle ujedinjenja Crne Gore i Srbije i udaranja temelja budućoj Kraljevini Jugoslaviji.

* Veličajući "velikog" vojvodu Mirka, kako ga neki uporno pokušavaju uzdići, ministar Bošković je u svojoj besedi kazao da je on "jedan od najvećih junaka Crne Gore, pjesnik i ratnik, pjevao je o drugima, nikad o sebi, a ratovao je uvijek za Crnu Goru, njegovu i našu".

* S pravom je spomenuo njegove podvige kao vojskovođe u čuvenoj bici na Grahovcu i odbrani Ostroga, ali je prećutao mnoge stravične zločine kojima je, slepo izvršavajući tiranske naredbe svog brata - gospodara, knjaza Danila, za sva vremena krvavo zadužio Bjelopavliće, Pipere, Crmničane i naročito Kuče, na koje je dva puta vojštio.

* Prema podacima Marka Miljanova, samo u tom drugom pohodu na Kuče, u leto 1856. godine, njegova vojska, uglavnom Katunjani i Lješnjani, pobili su 243 stanovnika ovog plemena, od kojih je tek 17 bilo za pušku sposobno, a sve ostalo su bili starci i nejač, čak i deca u kolevkama!

Mermer iz Indije

Autor umetničkog rešenja je poznati slikar Dimitrije Popović, a podizanje spomenika je dugo najavljivano i odlagano, kako se sada pokazalo, ne samo zbog pritisaka onih koji su se protivili tome. Naime, postament, težak 26 tona, urađen je od najskupocenijeg crnog mermera iz Indije, a obelisk, težak 18 tona, od belog prilepskog mermera.

* Tradicionalni Ilindanski sabor na kučkim Carinama, na kojem se od iskona okupljaju Kuči, Vasojevići, Bratonožići i mnogi njihovi prijatelji iz drugih plemena, neće izostati ni ove godine. Izostaće, međutim, svako veselje, neće se oglasiti čak ni gusle - biće to slavlje u koroti, znak tihog protesta zbog podizanja spomenika vojvodi Mirku na pragu Kuča, Pipera, Bjelopavlića i Crmnice, što oni smatraju velikom uvredom i nepoštovanjem njihovih nevinih žrtava, palih u pohodima crnogorske vojske pod komandom vojvode Mirka.

2024 © - Vesti online