Utorak 01.08.2017.
23:50
Vestionline

Ne zanosite se: Ne postoji planeta kao što je Zemlja?

pixabay.com
 

Ledene kugle, poput Jupiterovog satelita Evrope i Saturnovog Encelada možda su nekada bile dovoljno blizu izvoru toplote i imale tečnu vodu, ali je rad objavljen u časopisu "Nature Geoscience" ukazao da je šansa da takvih nebeskih tela ima širom kosmosa manja nego što se ranije mislilo, prenosi B92. 

Đun Jang sa Pekinškog univerziteta u Kini i njegov tim koristili su klimatske modele kako bi simulirali evoluciju ledenih planeta. Bez gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, koji su karakteristični za Zemlju, energija potrebna za otapanje ledene planete morala bi da bude tako visoka, da bi prelazak iz leda u paklenu pustoš bio gotovo trenutak, bez ikakvog prelaznog perioda, dovoljnog za razvoj života. 

Zemlja je primer ledenog sveta koji se sasvim dovoljno otopio pre oko 600-800 miliona godina zahvaljujući gasovima koje su u atmosferu izbacile vulkanske erupcije, da na njemu postoji umerena klima. 

Gasovi izazivači efekata staklene bašte su i prirodno prisutni u atmosferi, ali su sada ojačani ljudskom aktivnošću, naročito sagorevanjem uglja, nafte i gasa.

2024 © - Vesti online