Utorak 01.08.2017.
18:56 >> 19:09h
Vestionline, Tanjug

Podgorica na nogama: Stigao Majk Pens

Tanjug
Duško Marković dočekao Majka Pensa na aerodromu

Pens je u Podgoricu doputovao sa suprugom kojoj je odmah po izlasku iz aviona uručeno cveće, potom su intonirane himne dveju država, a nakon toga su Pens i Marković zajednički prošli pored stroja Počasne garde Vojske Crne Gore, uz pozdrav državnoj zastavi.

Pens je u Podgoricu doputovao iz Gruzije, a prethodno je boravio i u Talinu.

Prema Protokolu večeras će premijer Marković prirediti večeru za američkog potpredsednika i njegovu delegaciju.

Na večeri će, sa crnogorske strane, prisustvovati premijer Marković, Predsednik Filip Vujanović, predsednik Skupštine Ivan Brajović, potpredsednik vlade Rafet Husović, ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, ministar odbrane Predrag Bošković, ambasador Crne Gore u SAD Nebojša Kaluđerović i glavni politički savetnik premijera Saša Eraković.

Pens je najviši američki zvaničnik koji je doputovao u  Crnu Goru u poslednjih 100 godina od kada su dve države uspostavile diplomatske odnose.

Ujedno, to će biti prva poseta regionu najvišeg zvaničnika i prvog saradnika predsednika SAD Donalda Trampa, preneo je portal CdM.

Tanjug
Intoniranje himne: Duško Marković i Majk Pens sa suprugama

Pens će sutra učestvovati u radu Samita Jadranske povelje, koji se održava u Podgorici.
Samit Jadranske povelje okupiće predsednike ili premijere zemalja članica Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali i zemalja posmatrača Srbije, Kosova* i Makedonije. 

Jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo zemljama aspirantima da se pridruže NATO.

Crna Gora i BiH su se zvanično pridružile Povelji 2008.godine. Crna Gora je predsjedavala Poveljom u dva perioda, od januara do juna 2010. i od juna do decembra 2013.

Pens će posle Samita imati kratke bilateralne susrete sa liderima ostalih zemalja učesnica, nakon čega će napustiti Crnu Goru. Na aerodromu će ga ispratiti domaćin, predsednik Vlade Duško Marković. 
 

2019 © - Vesti online