Utorak 01.08.2017.
13:48
Vestionline, Tanjug

DW: Šta se krije iza posete Pensa Crnoj Gori?

EPA/Shakh Aivazov
Poseta veka

U Podgorici polako sve staje, navodi ovaj portal i dodaje da "desna ruka američkog predsednika Donalda Trampa" stiže popodne Boingom 757 te da će saobraćaj duž njegove rute kretanja biti zatvoren, a bezbednosne mere na najvišem nivou.

Pens u Podgoricu dolazi na poziv premijera Duška Markovića, kako bi učestvovao na samitu Jadranske povelje, koji će u sredu okupiti predsednike država ili vlada Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, BiH, Albanije, Kosova, Srbije i Makedonije. 

Ipak, najpre će američki zvaničnik imati priliku da proba domaću kuhinju.

U Vladi Crne Gore ne žele da otkriju koliko ljudi je angažovano na pripremi uoči Pensovog dolaska, ali priznaju da je reč o najzahtevnijem događaju do sada organizovanom u Crnoj Gori, navodi se u analizi DW.

Za pripreme su, navodi se, imali manje od dva meseca, s obzirom na to da je Marković pozvao Pensa u goste početkom juna, tokom boravka u Vašingtonu povodom prijema u NATO. 

Da li zbog, svima dobro poznatog, Trampovog guranja Markovića ili zaista želje da pozdravi novu članicu Alijanse, Pens je odmah prihvatio poziv, piše DW.

- Posetu američkog potpredsednika doživljavam kao izuzetno priznanje Crnoj Gori za vredne rezultate na planu političkog razvoja, ostvarene od referenduma do danas - kaže za DW Ivan Vuković, docent na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Samo servirane informacije

Novinar dnevnog lista "Vijesti" Darvin Murić kaže da pred "posetu veka" o kojoj će izveštavati nema profesionalnog adrenalina jer, kako kaže, teško da se u ova dva dana može čuti nešto novo.

- Dobićemo samo one informacije koje nam protokol da. Ponoviće se poruke o Crnoj Gori kao savezniku SAD i NATO, Crnoj Gori na jasnom putu ka Zapadu. Možemo očekivati da će predstavnici vlasti maksimalno iskoristiti posetu da Crnu Goru predstave javnosti kao demokratičniju nego što zapravo jeste - uveren je Murić.

Ono što sigurno neće biti izgovoreno, ali će jasno biti stavljeno do znanja - jeste poruka Rusiji. 

- Pens u Crnu Goru dolazi iz Gruzije, a prethodno je u okviru svoje evropske turneje, koja je počela 30. jula, posetio Estoniju. Cela Pensova turneja se zapravo može tumačiti kao poruka Rusiji. Dovoljno je videti da su mu u agendi Estonija, Gruzija i Crna Gora, države koje se pokušavaju izvući iz uticaja Rusije, države koje treba  uveriti da su SAD uz njih - navodi Murić za DW.  

Sa tim je saglasan i politikolog Vuković. 

- Pensova evropska turneja mogla bi se razumeti i kao svojevrstan geopolitički manevar čiji je osnovni cilj da podseti zvaničnu Moskvu da prostor za njeno agresivno ponašanje na međunarodnom planu nije neograničen - naveo je.

Ako se pročita Pensova izjava data Foks njuzu u Estoniji, ne mora se mnogo čitati između redova.

- Amerika na prvom mestu' ne znači 'Amerika sama'. Naša poruka baltičkim zemljama, moja poruka kada budem posetio Gruziju i Crnu Goru biće ista - našim saveznicima ovde u Istočnoj Evropi - mi smo uz vas - poručio je Pens.

Iz Vlade najavljuju da će se Pens u sredu ujutru još jednom sresti sa premijerom Markovićem, nakon čega će se prvi put obratiti crnogorskim medijima. Nakon zvaničnih razgovora počeće Samit Jadranske povelje. 

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD, kako bi se pomoglo državama koje teže da se pridruže NATO. Crna Gora i BiH su se zvanično pridružile Povelji 2008. godine, dok je Srbija dobila status posmatrača.

2024 © - Vesti online